VÍZMINTAVÉTEL A HORGÁSZATAVON

Helyszíni vízmintavétel és vízvizsgálat készült a Nagykun Horgász Egyesület Téglagyári tavában. Az előzetes sejtések sajnos beigazolódtak, a tavon mérgező kén-hidrogén gáz halmozódott fel.

A kén-hidrogén nagyon erős méreg, kis  mennyiségnél 0,05-0,1 mg/l is komoly károk keletkezhetnek a halállományban. Elsősorban a légzőközpontot bénítja hosszabb belégzést követően. A kén-hidrogén nemcsak a mérgező tulajdonságával jelent veszélyt, hanem azért is, mert csökkenti a tóvíz oldott oxigén koncentrációját.

 A mintavételek során kiderült, hogy lokálisan a mélyebb rétegekben alakul ki ez a nem kívánatos jelenség, de tulajdonképpen a gázosodás az egész vízterületre kihat. A kén-hidrogén elleni védekezés nagyon nehéz, nagyon kevés beavatkozási lehetőség van.

 Ennek okán nem javasolt új halállomány telepítése. Azért sem, mert a több halnak több oxigénre van szüksége.

 Amennyiben lehetséges, javasolt csökkenteni, mérsékelni az etetőanyag bevitelt (a takarmány emésztéséhez is nagyon sok oxigén szükséges), de ettől az estelegesen megfogott hal fogyasztható, amennyiben az horgászkészséggel lett megfogva. Álla a Horgászegyesület televíziónkhoz eljuttatott közleményében .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.