Nehéz év van a népművészek mögött

A pandémiás helyzet miatt felemás volt a Nagykunsági Népművészek Egyesületének is a 2020-as éve, hiszen több rendezvényük elmaradt és az idei évüket is érinti a jelenlegi járványügyi szabályozás

 

- derült ki dr. S Kovács Ilona egyesületi elnökkel folytatott beszélgetésünkből

Januárban nagyon sűrű programmal indultak, hiszen megjelent a Kunkapu könyv és gyönyörű könyvbemutatót tartottak - mondja az elnök, aki elkezdte az iskoláknak is eljuttatni a könyvet.

Március 12-én a Györffy István Nagykun Múzeumban megnyílt ugyan a kunkapu kiállítás, ahol bemutatkoztak az egyesület faragói,d e már a látogatók nem nézhették meg. A kiállítás továbbment volna a környező településekre is, ez elmaradt. Szeptemberben azonban Kisújszállásra átvihették, ott a kiállítás jelenleg, de nem látogatható.

Az egyesület tagjai azonban több kiállításon vettek részt 2020-ban. A Táncoló tulipánok karcagi kunhímző csoportról is szólt az elnök.

Az idei terveik közül a kunkapu kiállítást szeretnék továbbvinni a nagykun településekre. Emellett Nagyné Török Zsóka keramikusnak és Andrási Mihály fafaragónak is terveznek kiállítást a Györffy István Nagykun Múzeumba, ha a vírushelyzet engedi, és kinyithat az intézmény.

Ha a helyzet engedi, akkor szeretnének hímző tábort is szervezni a kunhímzés könyvben bemutatott eredeti párnavégek lehímzését elkezdeni. Szeretnék, ha a karcagi lányok, asszonyok megtanulnák a kunhímzést, mely a magyar népművészet legértékesebb stílusa itt alakult ki. A szakember reméli, hogy az iskolákban is tanítják majd a kunhímzést.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek