Újabb 3,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett pénteken Törökországba - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 

Törökország összesen 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített koronavíruson alapuló oltóanyagából.

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg a kis-ázsiai országba. A szállítmány bevizsgálása után a török gyógyszerfelügyelet engedélyezte a CoronaVac vészhelyzeti alkalmazását, január 14-én pedig megkezdődött a lakosság tömeges beoltása.

A beoltottak száma múlt hét szerdán meghaladta az egymilliót, e hét szerdán a másfél milliót, jelenleg pedig 1 millió 710 ezren áll a mutató. Eddig nagyobbrészt egészségügyi alkalmazottaknak, kisebb részt idősotthonokban élőknek és dolgozóknak, illetve 75 év felettieknek adták be az oltóanyagot.

Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a beoltottak a népesség körülbelül 2,06 százalékát teszik ki. A kínai CoronaVac védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni.

A most leszállított 3,5 millió dózis egy 10 millió adagos részlet második csomagja volt. Az előző 6,5 millió vakcina hétfőn érkezett.

Bár a bevizsgálások körülbelül két hetet vesznek igénybe, az utóbbi két szállítmány lehetővé teszi, hogy Törökország megszakítás nélkül folytassa oltási programját.

A török vezetés a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről, továbbá az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) múlt szombaton azt közölte, hogy a Szputnyik V vakcinát Törökországban is gyártani fogják, és a technológiaátadás már megkezdődött.

A török egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 7279 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halottak száma 129 volt. Az új esetek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

Törökországban december 1. óta változatlanok a járványügyi intézkedések. A rendelkezések legszigorúbb eleme a hétköznap éjszakánként, valamint a hétvégék teljes
időtartama alatt érvényes kijárási korlátozás. A török kormányzat egyelőre nem jelezte, hogy tervez-e módosítást.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14