EREDMÉNYHIRDETÉS A KÁNTOR SÁNDOR TEREMBEN

A Városháza Kántor Sándor termében a „Családom története-Családomban történt„ című pályázat eredményhirdetésére és díjátadóra került sor.

Hiánypótló pályázatot hirdetett a karcagi önkormányzat. A pályázók feladata az volt, hogy alapos kutatások, a családi szájhagyomány útján kutassák saját családjuk múltját.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
- Nagyon fontos ez a téma, hiszen azok a megtörtént dolgok, azok a történelem folyamán megtörtént események, amelyek egy- egy családban történtek, azok valószínűleg, hogy az utókornak egy olyanfajta jelentést adnak és egy olyanfajta jelentéssel töltődnek föl, ami egy következő generációnak nagyon fontos lehet.

Magyarország és a benne élők huszadik századi történelme tele van embert próbáló eseményekkel. Két világháború, trianoni országcsonkítás, forradalmak és ellenforradalmak, kitelepítések, üldöztetések. Az utókor számára ezek mind- mind kutatásra érdemes területek. A fiatalok számára is.

DR. NAGY MOLNÁR MIKLÓS, igazgató, Györffy István Nagykun Múzeum: Különböző korosztály képviselői adták be pályázatukat természetesen, közöttük legfiatalabbak ugye a gimnazisták, illetve őnáluk is fiatalabb és az egész körben a legfiatalabb Kiss Zsigmond volt, aki Őseim nyomában címmel írta le kezdődő kutatásait, családkutatásait és annak első eredményeit. Nagyon jól halad továbbra is ezen az úton, jó munkát kívánunk neki.

Tizenkét pályázó tizennyolc pályamunkával vett részt a pályázaton. Szülők- nagyszülők-dédszülők életútján keresztül mutatva be egy- egy család közel- s régmúltját. Komoly családfakutatási és helytörténeti eredményeket mutatva fel.

SÁRI KOVÁCS SZILVIA, polgármesteri főtanácsadó

Én emlékszem gyerekkoromból, hogy disznótorok alkalmával ezek a családi történetek mindig elő- előkerültek. Kicsit színesebbek lettek, híztak, dagadtak és nőttek, de állandóak voltak és én szerettem volna, ha ezeket egy picit felszínre hozni és szerettem volna, hogyha ezek az utókor számára megmaradnak és mindenki számára elérhetővé válnak. Illetve azt szerettem volna, hogy a nagycsaládoknak az életútja, története fennmaradjon, ne legyen elfelejtve és mindenki számára okulásul szolgáljon, tanuljanak belőle, legyen egy példa, egy minta, értékrend.

Egy- egy családkutató dolgozat terjedelme meghaladja a húsz oldalt is. A pályázatot kiírók szándéka az, hogy ezeket a dolgozatokat szerkesztett formában, könyvalakban is nyilvánosságra hozzák.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek