100 ÉVES A TŰZOLTÓSÁG

A karcagi tűzoltóság fennállásának 100. évfordulója alkalmából a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság emléktábla-avatást és ünnepi megemlékezést tartott.

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1924-ben alakult meg a Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jogelődjének tekinthető szervezet, amely egyben a szervezett tűzvédelem helyi megalapítása is volt. Ebből az alkalomból tartott ünnepi megemlékezést és emléktábla-avatást a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, illetve Karcag Város Önkormányzata. Az eseményen az aktív és nyugállományú karcagi tűzoltók, az önkormányzati tűzoltóságok és a meghívott együttműködő szervezetek képviselői mellett a vajdasági Bácskossuthfalva, továbbá az erdélyi Bögöz, Csíkszentkirály és Székelykeresztúr önkéntes tűzoltói is képviseltették magukat.
A nap a karcagi Szabó Ágoston Tűzoltólaktanya előtt vette kezdetét, ahol leleplezték az ebből az alkalomból készített emléktáblát, amely Nagy-Bana Dávid tű. főtörzsőrmester, a Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltójának munkája. Mindenekelőtt Molnár László tű. ezredes, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy ezen a napon nem csak a tűzoltóság megalakulására, hanem arra a rengeteg tűzoltóra is emlékezünk, akik a száz esztendő alatt nemzedékről nemzedékre szolgálták a város tűzbiztonságát. Ezt követően az emléktáblát a kirendeltségvezető Sándor László tű. ezredessel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági Főosztályának főosztályvezetőjével közösen leplezte le.
Az emléktábla koszorúzását követően a résztvevők közösen átvonultak a Déryné Művelődési Központba, ahol elsőként Sándor László mondott beszédet. Az ezredes történeti kitekintésében kiemelte, hogy a szervezett tűzoltóság 1870-ben Budapestről indult hódító útjára, ezután pedig a nagyobb vidéki városok is felismerték ennek jelentőségét. Hozzátette: egy évszázaddal ezelőtt 8 állandó és 33 önkéntes taggal kezdte szolgálatát a karcagi tűzoltóság, első parancsnokának pedig a laktanya névadóját, Szabó Ágoston asztalosmestert választották. A főosztályvezető megjegyezte, hogy ilyen hosszú idő távlatából büszkék lehetünk elődeinkre, akik utat mutattak és letették azokat az alapokat, melyekre ma is építkezhetünk. Az ezredes egy ebből az alkalomból készített emléklapot nyújtott át a Karcagi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság részére, melyet az állomány nevében Sebők János tű. alezredes, parancsnok vett át.
Szepesi Tibor, Karcag polgármestere hangsúlyozta, hogy a karcagi tűzoltók a vállalt feladataikon túl évtizedek óta rendszeres résztvevői a város kulturális-, gasztronómiai- és sporteseményeinek; és ők azok a hétköznapi hősök, akik száz éve ugyanazt a példamutató, hazafias, férfias munkát végzik. Hozzátette: hálával és tisztelettel adózik a lakosság a tűzoltók munkájáért, és köszönik bátorságukat, kitartásukat, valamint a hivatásuk iránti elkötelezettségüket. Polgármester úr ezután szintén emléklappal köszönte meg a tűzoltóknak elhivatott munkájukat, és köszöntötte a legidősebb élő karcagi tűzoltót, a 84 éves T. Szabó Pál nyá. tű. hadnagy urat.
A beszédeket követően Sebők János mondott pohárköszöntőt, majd az esemény a karcagi tűzoltók tiszteletére rendezett díszebéddel zárult. Másnap nyílt napot tartott a karcagi tűzoltóság, ahová a nap során több mint háromszázan látogattak el.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.