NÁRCISZHAGYMÁKAT ÜLTETTEK

Rákbetegek Országos Szervezetének Karcagi klubja, a „MINDIG VAN REMÉNY” Daganatos Betegekért Alapítvány

és a Kátai Gábor Kórház Egészségfejlesztési Iroda - Lelki Egészség Központ megtartotta a „MÉLTÓSÁG MEZEJE” őszi találkozóját, amelyen a Déryné Művelődési Központ és Városi Könyvtár előtti területen nárcisz hagymákat ültettek.

A Feels of Hope programot Mary Curie indította el Angliában, majd a világ számos országa átvette. Magyarországon elsőként 2007-ben a Magyar Hospice Alapítvány csatlakozott ehhez a nemzetközi mozgalomhoz, melynek célja felhívni a figyelmet a nárcisz szimbólumhoz kapcsolódó eseményekkel a társadalmi felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető, és meg is kell őrizni azt. A Rákbetegek Országos Szervezetének karcagi klubja, a helyi Mindig van Remény Daganatos Betegekért Alapítvány és a karcagi Kátai Gábor Kórház Egészségfejlesztési Iroda, Lelki Egészségközpont minden évben rendezvényt szervez a téma kapcsán.

Váczi Attiláné Mindig van Remény Daganatos Betegekért
Alapítvány elnök
-A nárcisz sárga, és ez a gyógyíthatatlan rákbetegeknek a szimbóluma, és tulajdonképpen ezért szimbolizálja most is a sárga sál ezt a rendezvényt. Tavasszal ugye már nyílnak a sárga nárciszok, akkor is feltesszük ezt a sálat. Ez az alapítvány több mint 15 éven keresztül mindig megvalósítja ezt a tavaszi és őszi találkozót. A legfontosabb az, hogy ez az emberi méltóságról szól. Benne is van „Méltóság mezeje”, ami mindenkit megillet az élet utolsó pillanatáig. Beszélhetünk itt a hospice-ról, mert ugye erősen kapcsolódik ide a hospice mozgalom. Sokan úgy veszik, hogy a halálról szól. Nem. Arról szól, hogy még tart az élet. Mi ezt küldetésüknek vesszük, hogy az emberi méltóságról megemlékezünk.

A rendezvényen közreműködöttek a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magánének és népi ének tanszakának tanulói. A megjelenteket Andrási-Bandi Johanna Karcagi Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője, valamint Nagyné László Erzsébet önkormányzati képviselő, a Karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója köszöntötte.

Nagyné László Erzsébet a Karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója
- Nagyon köszönjük, és hálásak vagyunk azért, hogy ezen helyi civil szervezetek a kórházunkkal együttműködve évről-évre megtartják a Magyar Hospice Alapítvány által 2007 őszén elindított, nemzetközi gyökerekkel bíró „Méltóság Mezeje” elnevezésű szemléletformáló programot. A program alapvető célja - ahogy már hallottuk -, hogy felhívja a figyelmet az emberi méltóság, a szeretet, a felelősség, a család, a gondoskodás, az elmúlás, az igazság, az őszinteség, a barátság és nem utolsó sorban az együttlét örömének fontosságára. Ez a program a nárcisz őszi elültetéséhez és tavaszi virágzásához kapcsolódó nyilvános eseményekkel hívja fel a figyelmet a cselekvő szolidaritás szükségességére, arra, hogy segíteni, másoknak adni jó, ettől magunk is csak gyarapodunk. A segítség reményt ad mindazoknak, akik kiszolgáltatottak, és életüket, helyzetüket, jövőjüket kilátástalannak tartják. A telet legyőző tavasz egyik első virága a nárcisz, amely az öröm, az életigenlés, az újászületés jelképeként vált a rák elleni harc és a gyógyulás szimbólumává.

A találkozón dr. Kasuba Jánosné nyugalmazott könyvtárostanár előadásában hallhattuk Túrmezei Erzsébet A harmadik című versét is. Ezt követően a rendezvény zárásaként a megjelentek elültették a rákbetegek és a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbólumait, a nárcisz hagymákat.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek