MINDEN KOROSZTÁLYNAK KEDVESKEDTEK

A Traktoros versenyen a Bengecseg Alapítvány programjaival a fiatalabb korosztálynak, a különféle egészségügyi szűrésekkel pedig az idősebb korosztálynak kedveskedtek a szervezők.

A Bengecseg Alapítvány 2001-ben kezdte meg működését Karcagon. Programjainak tervezésekor a Nagykunság kulturális és közösségi értékeinek ismeretére támaszkodnak. Szinte minden nagyobb rendezvényen részt vesznek Karcagon és a környéken.

Nagy Emese,Bengecseg Alapítvány
- Immár sokadik alkalommal csatlakozott a Bengecseg Alapítvány a traktoros verseny programjához. Egyrészt kézműves foglalkozásokkal készültünk, másrészt egy őszi állóképet rendeztünk be, amiben lehet gyönyörködni, illetve fényképeket lehet készíteni. Harmadrészt meghívtuk a Paprika Jancsi csúzlizdáját, ahol mindenki kedvére kipróbálhatja, hogy dióval és csúzlival hogyan tud célba lőni, hogyan tudja az ördögöt kupán vágni.

Sokan akarták úgymond kupán vágni az ördögöt. Ezt a fajta célbalövést nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is kimondottan élvezték. Nagy Emese hozzátette, hogy programjaik mindig helyi hagyományokra épülve szerveződnek. A kézműves foglalkozásokon őszi termésekből, száraz virágokból, helyben gyűjtött vesszőből lehetett ajtókopogtatót készíteni egy másik helyszínen pedig ördöglakatot készíthetnek az érdeklődők, illetve őszi mintákat festhettek a karcagi bútorfestés hagyományaira építve.

Nagy Emese Bengecseg Alapítvány
- Az említett három foglalkozáson olyan tárgyakat állítanak elő a gyerekek, amit biztos, hogy el tud kezdeni, be tud fejezni, haza tud vinni, és vagy tudja használni, vagy dekorációnak el tudja helyezni az otthonában, szobájában. Tehát próbálunk értelmes feladatot adni, és egy olyan tárgyat elkészíteni, aminek van haszna, van valamiféle értelme, és nem a kukába kerül.

A gyerekek tehát hasznosan tölthették el az időt a Bengecseg Alapítvány asztalainál. Egy másik helyszínen pedig főként a középkorú és idősebb korosztály tagjait várták a szakemberek.

Andrási-Bandi Johanna Karcagi Egészségfejlesztési Iroda
irodavezetője
- Egy egészségi állapotfelmérésen vehetnek részt a résztvevők. Itt vércukor, koleszterin, digitális mérés, illetve BMI meghatározás, oxigénszaturáció mérés zajlik. Emellett egy életmódbeli és dietetikai tanácsadáson is részt vehetnek, illetve a dohányzás leszokás támogatásával kapcsolatban is kérdezhetik kolléganőinket itt a háttérben. Most is sok olyat tapasztalhattunk, hogy esetleg étkezés után egy kicsit magasabb a vércukorszint, de összességében olyan emberek jöttek a szűrések során, akik kíváncsiak, akik érdeklődőek az egészségük iránt.

Andrási-Bandi Johanna hozzátette: ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, a hétköznapok során nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mit étkezünk, valamint arra, hogy rendszeresen elég időt fordítunk-e a mozgásra. Fontos az is, hogy elkerüljük a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzást.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.