SIKERES VOLT A SULI-DEFI PROGRAM

A Karcagi Mentőalapítványnak mindössze 2 hónap alatt sikerült adakozásokból összegyűjteni azt a 3,5 millió Ft-ot, melynek köszönhetően minden karcagi iskolában elérhető lesz egy defibrillátor.

A Karcagi Mentőalapítvány kezdeményezése a „Suli-Defi” projekt, melynek célja az volt, hogy minden karcagi iskolában elérhető legyen egy életmentő defibrillátor. Az óriási összefogásnak és a támogatásoknak köszönhetően össze is gyűlt a kívánt összeg, így hamarosan minden iskolába el lesznek helyezve az életmentő készülékek.

Kovács Sándor Karcagi Mentőalapítványnak titkár
- Örömmel jelentem be, hogy a július 6-án indult „Suli-Defi” programunk nagy sikerrel zárult, és 2 hónap és 4 nap alatt sikerült összegyűjtenünk 7 darab defibrillátort. Ez egy MindRay C1A típusú félautomata defibrillátor, ami az egyik legjobb, amit a piacon lehet kapni. 15 éves élettartammal, 8 éves garanciával, felnőtt és a gyerek üzemmóddal is egyaránt rendelkezik. Ezt óriási lakossági összefogással tudtuk elérni. Bele sem gondoltunk, hogy ennyi embert meg tudunk mozgatni. Nagyon sok emberrel beszéltünk, akik elmondták, hogy ekkora összefogást ők még nem láttak Karcagon. Ennek köszönhetően kettő hónap alatt sikerült mind a hét iskolát felszerelnünk egy-egy ilyen defibrillátorral.

Kovács Sándor hozzátette, jelenleg arról zajlanak a tárgyalások a fenntartókkal, hogy a tanári kar egy jó részét ezeknek a defibrillátoroknak a használatával megismertessék egy képzés keretein belül.

Kovács Sándor Karcagi Mentőalapítványnak titkár
- Természetesen mivel most már zajlik a tanév, ezért nekünk kell alkalmazkodni az ő órarendjükhöz és az ő szabadidejükhöz, úgyhogy erről folynak most az egyeztetések. A hivatalos átadó az október 16-án lesz, addig mi ezeket a képzéseket szeretnénk is lebonyolítani. Ezt évente kell majd frissíteni, és minél több és több emberrel megismertetni.

Az Ügyeskedj a kerékpároddal című rendezvényen a Madarász Imre Egyesített Óvoda vezetőjének nyújtott át Kovács Sándor, a Karcagi Mentőalapítvány titkára Gyermekmentő Kézikönyveket.

A kiadvány nagyon magas szakmai színvonalú és arról szól, hogy baj esetén mi a teendő abban az első 5-10 percben, amíg a mentő kiérkezik. Balajtiné Sütő Margit, a Madarász Imre Egyesített Óvoda vezetője riporterünknek elmondta, nagyon örültek a Karcagi Mentőalapítvány kezdeményezésének.

Balajtiné Sütő Margit a Madarász Imre Egyesített Óvoda vezetője
- Belelapozgatva azt láttam, hogy valóban olyan hasznos információkat tartalmaz ez a könyv, amit a szülők, illetve nemcsak a szülők, hanem mi, óvodapedagógusok és az óvodában dolgozók is remekül tudnak használni olyan problémás helyzetben, amikor a gyermekek vagy rosszul lesznek, vagy valamilyen kiütés megjelenik a testükön. Leírja, hogy mik a teendőink, illetve hová kell fordulnunk, illetve melyik az az időpont, amikor szükséges a mentőket hívni. Úgyhogy nagyon örülünk ennek a kiadványnak. Mindegyik tagóvodánkban elhelyezésre fog kerülni, és ajánlani fogjuk a szülőknek, illetve elképzeléseim szerint pedig mindegyik szülőnek lehetővé tesszük, hogy bármikor elérhetővé váljon ez a kiadvány a szülők számára is.

Kovács Sándort a Karcagi Mentőalapítvány titkárát a jövőbeli terveikről is kérdeztük. Elmondta az óvodásokat szeretnénk előtérbe helyezni, de a más korosztálynak is terveznek programokat, képzéseket.

Kovács Sándor Karcagi Mentőalapítványnak titkár
- Október 4-től indul az ingyenes lakossági elsősegélyképzésünk, amin gyakorlatias témák lesznek, tehát éppen ezért kis csoportokban gondolkodunk. Körülbelül 20 főt szeretnénk egyszerre kiképezni, mert így mindenkinek lesz elegendő ideje arra, hogy be is gyakorolja ezeket a fogásokat, technikákat, ne pedig csak beszéljünk róla, mert az nem olyan hatásos.


Sikeres volt tehát Karcagi Mentőalapítvány „Suli-Defi” programja. Mind a hét karcagi iskolában elérhető lesz baj esetén egy MINDRAY C1A félautomata defibrillátor. Kovács Sándor elmondta, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy amiben csak tudnak az emberek segítségére legyenek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.