ÁLLATOK VILÁGNAPJA A REFIBEN

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden évben október 4-én.

Október 4-e ugyanis Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napja. Szent Ferenc már a 13. század elején azt hirdette, hogy nemcsak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az Állatok világnapjáról egy kisállat bemutatóval a Karcagi Nagykun Református Általános Iskolában is megemlékeztek. Ott készült felvételeink következnek.

A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda az Állatok Világnapja alkalmából minden évben rendezvényeket szervez. Ebben az évben is megtartotta az intézmény a kisállat-bemutatóját. Ezen a napon a diákok elhozzák megmutatni kedvenc kisállataikat társaiknak. Voltak itt kutyák, macskák, nyulak, teknősök, papagájok és hüllők is. A templomparkban megtartott eseményen az intézmény vezetője Földváriné Simon Ilona Anna adott tájékoztatást stábunknak a rendezvényről.

Földváriné Simon Ilona Anna, igazgató
- A Talentum Óvoda és a Refi suli második alkalommal nyerte el az Állatbarát Óvoda, illetve az Állatbarát Iskola címet. Ez egy országos cím, erre lehetett pályázni. Az óvoda, illetve az iskola most ebben az évben csatlakozott egy országos programhoz, mégpedig az Állatbarát Héthez. Ez a program, amit itt látunk most a református templomkertben az egész hetes programsorozatnak tulajdonképpen egy része, egy betétje. Október 4-e az állatok világnapja, és ezzel a programmal is az állatok kerülnek előtérbe. Nemcsak az állat szeretete a fontos, hanem itt megismerik a gyerekek a felelős állattartásnak a követelményeit, hogy hogyan kell az állatokat felelősen tartani otthon, akár kertben vagy a lakásban.

Igazgató asszony hozzátette, hogy ez a kis bemutató a diákönkormányzat programja. Minden évben családias hangulatban sikerült megtartani ezt az eseményt. A gyerekek és kiskedvenceik mellett a szülők is aktívan részt vesznek a programok során. Ebben az évben is igencsak sokszínű volt a felhozatal. Számos különleges állatot megcsodálhattak a megjelentek.

Földváriné Simon Ilona Anna
- Kukorékolt itt már kakas. Láttunk tyúkot, kis disznót is, hüllőket, úgyhogy tényleg nagyon színes a felhozatal. Nagyon örülünk ennek, hogy a gyerekek, a tanítványaink gondoskodnak az állatokról, és jó látni, hogy mennyire szeretik az állatokat.

Megkérdeztünk néhány diákot is arról, milyen állatot hozott a bemutatóra. Egy testvérpár két nyulat mutatott meg iskolás társainak.

Horváth Tamás, Horváth Dávid
- Igazából egy vásáron vettük őket Vácon, törpenyúlként. Mint látszik, nem törpenyulak. Nagyon gyorsan nőnek, pár hónaposak. Egy nap háromszor szoktunk nekik enni adni, nagyrészt tápot. Gyümölcsöt és zöldséget nem szabad nekik sokat adni, mert nem tesz jót nekik. A barna az Barnabás, a nagyobbik meg Flash. Azért kapta ezt a nevet, mert ugye nagyon gyors, a másik pedig azért, mert barna.

Egy diák egészen különleges hüllőt hozott a bemutatóra. Édesanyja mutatta meg stábunknak a csöppet sem hétköznapi állatot egy Ausztráliában őshonos, szakállas agámát.

Hemző Attiláné
- Kimondottan direkt azért is lett nem hétköznapi állat választva, mert már ilyen, hogy tengerimalac, lassan minden háztartásban van. A hüllő az egy különleges állat igazából és a nevelése is más. Szóval ő nem az a jószág, akit simogatni lehet minden egyes nap, hanem ő inkább a terráriumnak a része. Nagyon látványos és barátkozó is. Most, hogy nincsenek ennyien körülöttünk, most jobban meg is lehet fogni. Odahaza például a lakásban is elközlekedik, ha kirakom. A gyerekek ugyanúgy elsétálnak mellette, meg ő is mellettünk. Úgyhogy nem egy félős hüllő.

A kutyák és a macskák sem maradhatnak el egy ilyen rendezvényen. Nagyon sokféle kiskedvenccel találkozhattunk a bemutatón. Volt, aki a 4 hónapos törpetacskóját hozta el és nagyon tetszik neki ez a rendezvény.

Nagysoltész Áron
- Nagyon vártam ezt és szeretem, hogy így az állatokat bemutatjuk, meg hogy mindenki láthatja a sajátunkat.

Egy másik tanuló a baromfiudvarból választott magának háziállatot. Ő egy holland bóbitás tyúkot hozott. Azt is elárulta, hogy mit eszik egy ilyen baromfi.

Gazsó Erika
- Magvakból kukoricát, napraforgót meg néha egy kis cirkot adunk neki. Itatóból öntünk ki neki vizet. Olyan nagy a búbja, hogyha nem vágnánk le a tollat a szeméről akkor nem látna rendesen.

A rendezvény tehát elérte célját. A gyerekek megismerhették és megcsodálhatták egymás kiskedvenceit. A diákönkormányzat pedig oklevéllel jutalmazta a legviccesebb, a legszebb, a legnagyobb és a legkisebb állatot és gazdáját. Az intézményben az állatok világnapjához kapcsolódóan további rendezvényeket is szerveztek. Kutyabemutatót is
megnézhettek a tanulók, valamint egy szakember is előadást tartott az otthoni állattartás szabályairól.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek