IDÉN KEVESEBB A DIÓ

Az aszályos nyár és a kártevők miatt már látható, hogy idén kevesebb dió fog teremni. És hogy mit fog ez okozni a diószezonban? Jól sejtik, drágulást.

De a fák döntő többsége nem így néz ki. Ebben a zártkertben harmincnyolc diófa áll, összesen nem lesz egy zsáknyi a termés. És alighanem idén utoljára potyognak diók a fákról.

KISS KLÁRA, őstermelő:
- Nagyon, nagyon sajnáljuk, de több évtizedes munka után azt mondjuk, hogy fel kell adni. És nem biztos, hogy újra diófákat kell ültetni ezen a
területen.

A diófa komoly magasságokig képes nőni, ez viszont jelentősen megnehezíti a permetezést. Védekezni pedig kellene, az úgynevezett dióburokfúró légy ellen. Amely ilyen pusztítást képes végezni.

A dió sohasem számított olcsó gyümölcsnek. Most még a tavalyi termés kapható a piacokon, már most meglehetősen magas áron. És még el sem kezdődött az idei szezon, az csak október végén várható. Az árak természetesen emelkedni fognak.

MÁRTON ANDREA, őstermelő- kereskedő:
- Nagyon sok kisebb kertesházaknál az emberek, mint ugye egyszer már fekete lett a dió, rögtön ki is vágják. Nem feltétlenül kellene, mert lehet, hogy pár év múlva újra teremne, de így gyakori, hogy a háztáji diótermés teljesen kiakadt. Ott vannak, ahol esetleg nagyban termelik még a diót. Várhatóan drágább lesz, mint tavaly, hiszen ha kevesebb van, akkor egyenes arányban nő az ár is.

A kevesebb termés és a magasabb ár meglátszik a forgalmon is. A dió igazi szezonja majd csak decemberben lesz, hiszen a karácsonyi sütemények egyik legnépszerűbb alapanyaga.

TYUKODI ALADÁRNÉ:
- Sok diós süteményt sütök, igen. Most az árával nem vagyok tisztában, de olyan háromezer forintért vettem még tavaly. Igaz, hogy háztól, háromezer- háromezerötszáz. Nagyon egészséges és nagyon szeretjük.

A vásárlók szinte kizárólag dióbelet vásárolnak, a csonthéjas termést nem is keresik, kivéve, ha mikuláscsomagba vásárolnak. És nem csak kényelemszeretet miatt, hanem azért is, mert megpucolva látszik, hogy milyen a dióbél, míg csonthéjas termés esetén valóban zsákbamacskát vesz a vásárló.

NAGY IMRE:

- Azt veszem észre, hogy kevesebb van. Ami van is, elég rosszak már. - Valami megtámadhatta. vagy bogár, vagy valami, az idő, nem tudom. De feketednek lefele a fán is. Amúgy nem sokat használok, de néha szoktam venni.

A dió mindent tud, amit egy gyümölcsnek tudnia kell. Kiváló vitaminforrás, növényi rostokban, ásványai anyagokban gazdag. A benne található többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően támogatja az agyműködést, javítja a koncentrációs képességet. És mindezek tetejében még finom is.

CSIGE LÁSZLÓNÉ:
- Diós laskát csinálok, nagyon sokszor sütök kalácsot, mert nagyon szereti a család. Sokat fogyasztok nyersen, mert tudom, hogy nagyon egészséges. Tehát a dió az egy nagyon jó dolog, csak sajnos egyre drágább a dió.

Az elmúlt tíz évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően a hazai diótermő- terület hatezer hektárról kilencezerkétszáz hektárra nőtt. A termés mégsem lett a korábbi másfélszerese, továbbra is nagyjából hatezernégyszázötven tonna. A termőterület nőtt, a termésátlag alig észrevehetően emelkedett, az ár viszont egyenesen kilőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben 1160 forintba került egy kiló tisztított dió, idén már a hétezer forintot fogja átlépni.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.