ÚJ KIÁLLÍTÁS A MÚZEUMBAN

„80 éve zajlott a karcagi csata” címmel nyílt időszaki kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban.

A Vörös Hadsereg által elindított Bagratyion- hadművelet 1944 őszére érte el a mai Magyarország területét. A II. Ukrán Front több, mint nyolcszázötvenezer katonája tört Berlin felé. A Malinokvszkij marsall vezette hadsereg Debrecen térségében vívta a második világháború magyarországi legnagyobb tankcsatáját. A harcok a Karcag- Hajdúszoboszló térségre is kiterjedtek, amelyek során nem csak számtalan katona, hanem rengeteg civil is életét vesztette.


DR. PINTÉR ZOLTÁN ÁRPÁD, történész:

- A második világháború, amelybe hazánk kényszerpályán sodródott bele, a nemzeti identitásunk szempontjából és lokális sorsunk szempontjából is nagyon mély nyomokat, lelki barázdát hagyott maga után. A közösség emlékezetében még a Nagy Háborúnál is mélyebbet, hiszen a hadiesemények szemben az első világháborúval, itt nem távoli régiókban, hanem utcáinkon, tereinken, a kertjeinkben, házainkban történtek. S áldozatul sem ismeretlen katonák, hanem gyakran szomszédaink, családtagjaink, barátaink estek. A háborús károk pedig saját ingatlanjainkban, háziállatainkban, keservesen kuporgatott vagyonunkban jelentkeztek.

1944. október ötödike és huszonnyolcadika között háromszor cserélt gazdát Karcag városa. Ez azt is jelenti, hogy a többszörösen megostromolt város óriási károkat szenvedett. A csatákban használt harci eszközök maradékai még évekkel a hadak elvonulása után is fel- fellelhetők voltak a nagykunsági tanyavilágban.

ALBERT KRISZTIÁN:
- Jómagam, illetve nyolc- tíz másik helyi gyűjtő tárgyaiból raktuk össze a tárlatot. Azt kell ezekről tudni, hogy igazából a legtöbb tárgy az a karcagi második világháborús eseményekből származik, illetve vannak egyéb, de főleg környékbeli előkerülésű tárgyak is. Vannak kevésbé jó állapotú háborús, katonai relikviák, illetve vannak, amelyek egészen jó állapotban vannak. Vannak, amelyek nagyon érdekes történetet, eredet, vagy előkerülési történettel rendelkeznek, meg vannak, amelyek csak úgy kerültek.

A Györffy István Nagykun Múzeum új, időszaki kiállítása eredeti második világháborús tárgyak, illetve számtalan replika segítségével nyújt bepillantást Karcag második világháborús sötét napjaiba. Ugyanakkor a maga nemében mindenképpen rendhagyó tárlat.

DR. NAGY MOLNÁR MIKLÓS, múzeumigazgató:
- Nem tűzi ki célul azt, hogy a karcagi csatát hitelesen elmagyarázza, bemutassa. Nem tűzi ki azt, hogy a második világháborút elmagyarázza, bemutassa. Hanem az a célja csak, magángyűjteménynek is az a célja, hogy azokat a tárgyakat, amelyet akkor használtak, háborús tárgyakat, fegyvereket, harckocsi- alkatrészeket, illetve egyéb dolgokat, plecsniket, vagy kitüntetéseket, hogy azokat bemutassa. Amit egy magángyűjtő általában szokott gyűjteni.

A karcagi csata nyolcvanadik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás október végéig látogatható a Györffy István Nagykun Múzeumban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.