”ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL”

Ebben az évben is a közlekedési eszközök, szabályok megismertetése volt a célja az „Ügyeskedj a kerékpároddal” című rendezvénynek, melynek a Városháza előtti tér adott otthont.

Ebben az évben is megszervezte az „Ügyeskedj a kerékpároddal” című rendezvényét a Madarász Imre Egyesített Óvoda. A 13. alkalommal megtartott eseménnyel az intézmény ebben az évben csatlakozni kívánt a környezetbarát, fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Héthez és az Autómentes Naphoz. A kerékpáros vetélkedő célja ezúttal is az volt, hogy a gyerekeknek több pályán keresztül bemutassák a biztonságos közlekedést és megismertessék velük a betartandó szabályokat. A Városháza előtti téren tartották a rendezvény megnyitóját, ahol Balajtiné Sütő Margit a Madarász Imre Egyesített Óvoda vezetője köszöntötte a megjelenteket.


Balajtiné Sütő Margit Madarász Imre Egyesített Óvoda vezetője
- 2006-ban indult az intézményünkben egy olyan program, amelynek keretén belül elkezdtük a kerékpár népszerűsítését. Fontos a kerékpározás, hiszen egészséges életmódra nevel bennünket. Nagyon fontos az is, hogy megtanuljunk helyesen közlekedni vele. A mai nap erről szól, hiszen mindenki biciklire fog pattanni, és betartva a közlekedési szabályokat, végig fog menni a különböző pályán. Örülünk annak, hogy szülők is itt vannak közöttünk, és segítik a mi munkánkat, és részt vesznek az intézményünk rendezvényén. Úgyhogy én mindenkinek nagyon jó szórakozást, balesetmentes közlekedést kívánok.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével városunk polgármestere Szepesi Tibor is, aki elmondta szerencsére egyre többen választják az egészséges életmódot itt Karcagon is.

Szepesi Tibor polgármester
- Egyre többen használják azokat a kerékpáros lehetőségeket, amelyekkel az utóbbi években bővült a település. Gondoljunk csak az erdei kerékpáros pályára, a pumpapályára, a barnamezős ösvényekre, ahol folyamatosan lehet kerékpározni. Ezzel együtt azt tapasztalom, hogy a városban is egyre több a kerékpározó. Biztonságban kell tudnunk azokat, akik ezt a közlekedési eszközt használják. Emiatt újítottuk fel a kerékpárutakat, kerékpársávokat is építettünk, és nyilván ezt a programot szeretnénk folytatni a jövőben is. Egy dolog azonban nagyon fontos, a KRESZ-nek, a szabályoknak a betartása. Ezeket a szabályokat mindig gyakorolni kell, folyamatosan és lehetőség szerint minél hamarabb, minél fiatalabban el kell kezdeni ismerkedni ezekkel a szabályokkal.

A köszöntő gondolatokat követően a gyerekek és a szülők egy rövid, de annál pörgősebb bemelegítéssel készültek fel a kerékpáros vetélkedőre. Ezt követően minden gyermek nyeregre pattant is kezdődhetett a megmérettetés. Kovácsné Vadai Viktória óvodapedagógus elmondta, hogy minden tagóvoda nyolc fővel vesz részt a vetélkedőn.


Kovácsné Vadai Viktória óvodapedagógus
- Minden tagóvoda egy külön pályát kap, egy külön kialakított pályát. Itt közlekedési szabályokat gyakorolhatnak, játékosan gyakorolhatják a KRESZ-t és KRESZ-táblákat ismerhetnek föl. Ebben az évben a rendőrség munkatársait is elhívtuk, akik a rendőri karjelzésekkel ismertetik meg a gyerekeket egy játékos pályán keresztül. Idén a környezeti munkaközösség és a testnevelés, gyógytestnevelés munkaközösség tagjai szervezték aktívan ezt a rendezvényt. Köszöntjük még körünkben a Hungairy képviseletében Dedinszky Csaba urat is, aki eszköztámogatásokkal hozzájárult a rendezvény lebonyolításához, valamint a rendőrség munkatársai is eszközökkel támogatták a rendezvényünket.

A gyerekeknek hét pályán kellett végigmenniük és teljesíteni a feladatokat. Volt, ahol a közlekedési lámpa jelzéseit kellett megtanulniuk, egy másik pályán pedig a táblákkal ismerkedtek. Néhány szülő is elkísérte a gyerekét a rendezvényre.

Szendreyné Pinkóczi Irén
- Napi szinten használjuk a biciklit, mivel így járunk az óvodába, én is dolgozni, úgyhogy szeretjük. A boltba is, mindenhova így megyünk. Szerintem ez egy csodás nap a gyerekeknek, egy élmény, hogy ezt így átélhetik, megtanulhatják a közlekedést, mivel forgalomba járunk nap mint nap.

Egy másik szülő is hasonló véleményen van. Elmondása szerint a gyermeke már hetek óta erre a napra várt.

Kökény Róbert
- Szerintem fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak biciklizni, szabályosan és biztonságosan kerékpározzanak. Mi minden reggel biciklizve megyünk iskolába, óvodába meg visszafele is. Szóval használjuk a hétköznapokban. Már a hét elején hallotta, hogy lesz ilyen program, és azóta azt várja, hogy mikor jöhetünk ide. Az összes pálya tetszett neki, de talán legjobban ezt a körforgalmasat élvezi.

A rendezvény tehát elérte a célját. A gyerekek a nap során megmutathatták, hogy milyen ügyesen tudnak kerékpározni és hogy milyen jól ismerik már a közlekedési szokásokat, szabályokat és a közlekedési táblákat. A rendezvény végén minden gyermek egy- egy oklevelet és egy kerékpárosjelvényt vehetett át, és persze a közös fotó sem maradhatott el.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek