MAKETTKIÁLLÍTÁS A KARCAGI ZSINAGÓGÁBAN

Ingyenesen látogatható makettkiállítás nyílt a karcagi Zsinagógában.

Emlékeztetni a borzalmakra. Karcag az első állomása annak a vándorkiállításnak, amely a holokauszt embertelenségeire hívja fel a figyelmet. Az Élet Menete Alapítvány időszaki tárlata szeptember végéig látogatható a karcagi zsinagógában.

Ennek a zsinagógának nem csak története, de lelke is van.

Rendhagyó, egyben hiányt pótló időszaki kiállítás nyílt szerdán a karcagi zsinagógában. A holokauszt nyolcvanadik évfordulóján az auschwitz- birkenaui koncentrációs tábor méretarányos
makettjét tekinthetik meg a látogatók.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
- A karcagi zsidóság története valamikor az 1840-es évekre vezethető vissza. Ekkor kezdtek letelepedni a városba érkező családok. A kunok zárt világában bár sokáig- mint ahogyan mások is- ahogyan az itt élők mondják, gyüttmentnek számítottak, a közösség befogadta őket. Hiszen letelepedésük után a zsidóság rövid idő alatt beilleszkedett a város gazdasági, szellemi életébe. Jelentős szerepük lett a kereskedelemben, az iparban és a sport fejlődésében. A karcagi zsidóság életében meghatározó szerepe volt az iskolának, ahol jól képzett tanítóktól sajátíthatták el a vallás, a műveltség alapjait a diákok, s jelentős előrelépés volt a hitközség életében az 1899-ben felavatásra került templom.

A holokauszt során a magyarországi zsidóság mintegy kétharmadát pusztították el a nácik, valamint magyar cinkosaik. Karcagról is százakat hurcoltak el, közülük négyszáznegyvenhatan soha nem tértek vissza. Nekik is emléket állít az Élet Menete Alapítvány uniós támogatásból megvalósuló „Experience History” projektje.

CSILLAG BARNABÁS elnök, Karcagi Zsidó Hitközség:
- A kiállítás fő célja és a projekt fő célja a Z- generáció elérése és az oktatás. Ez a kettő kulcsszó, mert nagyon fontos megismertetnünk a holokauszt borzalmait és elmondanunk a fiataloknak, a jövőnek. Ugyanis sajnos ennek az évszázadnak a közepére nem marad már olyan túlélő, aki tanúja, vagy szenvedője volt ennek a szörnyű tragédiának.

Bár a köztudatban összemosódott, Auschwitz és Birkenau két, egymástól két és fél kilométerre fekvő tábor volt. Ez az út volt a halálmenet, amikor a rabszolgamunkára alkalmatlanokat egyik táborból átvezették megsemmisíteni. Az Élet Menete ugyanezt az útvonalat járja be harminchatodik éve. A Karcagon kiállított méretarányos maketteket még idén Nyíregyházán, Mátészalkán és Kassán is bemutatják.


GORDON GÁBOR, kuratóriumi elnök, Élet Menete Alapítvány:
- Tizenkilenc városba fogunk még menni a következő másfél évben és már most plusz hat város van, aki bejelentkezett azután, hogy a 2026-os évben próbáljuk őket betervezni.

A szeptember harmincadikáig álló karcagi kiállítás előzetes bejelentkezés után látogatható akár civilek, akár iskolai csoportok számára.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek