TÖBBEN MEGHALTAK DARÁZSCSÍPÉSTŐL

A darázscsípés nem játék. Akik allergiások erre, életveszélybe is kerülhetnek egy csípés után. Dr. Hoksári László háziorvost kérdeztük meg a téma kapcsán.

A nyári, ősz eleji időszakokban gyakori eset, hogy valakit megcsíp egy darázs. Egy átlagos hétköznapi emberre kevés veszélyt jelentenek ezek a rovarok. Azonban az elmúlt időszakban többször hallhattuk a médiában, hogy az idei nyáron is tragédiát okozott a darazsak csípése. Az erre allergiás emberek szervezetét pár perc alatt olyan sokkhatás éri, ami miatt sajnos életüket vesztik. A lódarázs és darázs csípése között nincs nagy különbség, csak annyi, hogy előbbi nagyobbat tud szúrni a fullánkjával-mondta Hoksári László háziorvos.

Hoksári László háziorvos
- A csípésnek a helye nagyon lényeges a tünetek, veszélyek szempontjából, mert ha az embernek a kezét, lábát, hasát szúrja meg a rovar, földagad és sokáig kellemetlen lehet, de a nyakon, arcon azonban különösen veszélyes lehet, mert ilyenkor légutak elzáródhatnak. A legveszélyesebb talán az, hogyha valaki étkezés közben, a szabadban nem veszi észre, hogy mondjuk a szendvicsre rászállt a darázs. Ráharap, és akkor a szájába kerülhet a rovar, és ha ott szúrja meg az egy azonnali életveszélyes, fulladásos rohamot produkálhat.

Doktor úr hozzátette, hogy nem úgy születünk, hogy allergiásak vagyunk a darázscsípésre. Ez az életünk során alakul ki, mikor először találkozik a szervezet a darázscsípéssel. Ez kivált egy allergiás reakciót és később ez folyton ismétlődik ilyen esetben.

Hoksári László háziorvos
- Első alkalommal még igazából nem lesz gyanús, hogy valaki allergiás a csípésre. Egy újabb találkozás az allergénnel azonban egyre erősebb, egyre durvább reakciókat okoz. Egy ilyen allergiás, sokkos állapot alakulhat ki néhány percen belül egy darázscsípés után. Ezek azok az esetek, amikor célszerű, hogyha ott van kéznél, zsebében, táskájában az illetőnek, ez az allergia elleni epipen nevű injekció. Ez egy öninjekció, csak gyorsan ki kell bontani, megnyomni, és ez magától szúrja be, nyomja be, ilyen esetben a sokktalanító anyagot. Az elmondottak alapján az igazán súlyos veszélyes helyzet, a nyakon, arcon, szájban történő szúrás, ami azonnali orvosi segítséget igényel, mert nagyon rövid időn belül életveszélyes helyzet alakulhat ki.

Sajnos, ha valaki allergiás a darázscsípésre, annak fel kell készülnie arra, hogy ez életlen át végig fogja kísérni. Nem fog elmúlni. A védekezés legjobb módja a darazsak elkerülése és az óvatosság, akinél pedig igazolt az allergia méh- és darázscsípésre, hordjon magánál epipent.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek