Időben kapcsolt

A csalók az AnyDesk programon keresztül egy közel 5 millió forintos utalást akartak végrehajtani a sértett számlájáról, de szerencsére még időben felismerte az árulkodó jeleket, és ezt megakadályozta.

Szeptember 16-án délelőtt ismeretlen számról hívták a nyugdíjas sértettet. A vonal túlsó végén az OTP Bank munkatársaként bemutatkozó női hang azt állította, hogy egy 250 ezer forintos gyanús utalást tapasztaltak a számláján, de ezt meg tudják akadályozni. A sértett jelezte, hogy ő nem annál a pénzintézetnél vezeti a számláját, mire a csaló már kapcsolt is egy férfit, aki a másik bank ügyintézőjének adta ki magát. A folyamat ezt követően már a szokásos mederben zajlott, le kellett tölteni a távoli elérést biztosító AnyDesk programot, majd a sms-ben érkező kódot kérték a nőtől. Ekkor már gyanússá vált neki a dolog, az üzenetben látta, hogy egy közel 5 millió forintos utalást akarnak jóváhagyatni vele. Mikor gyanúját jelezte a férfinak, az továbbkapcsolta egy másik bűntársának, aki rendőrnek adta ki magát. A talpraesett nőt ez már nem tudta befolyásolni, nem adta meg a jóváhagyó kódot. Mikor kérdésre közölte, hogy nem működik együtt a hívókkal, bontották a vonalat. A telefonhívás egy óra hosszáig tartott.

Esetünkben a sértettet nem érte kár, még időben felismerte azokat a jeleket, melyekre többször is felhívtuk a figyelmet. Ha hasonló történettel hívják fel a csalók, kérjük, ne töltsön le semmilyen programot! Egyetlen bank sem kér ilyet, és nem is tudja a rendőrségre átkapcsolni. Ha ilyet tapasztal, azonnal szakítsa meg a vonalat, és hívja fel a bankja ügyfélszolgálatát, hogy meggyőződjön arról, számlája veszélyben van-e!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek