VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MÚZEUMBAN

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából vadászati kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban.

HUBAI IMRE CSABA, elnök, Karcagi Nagykun Vadásztársaság:
-Ez az örökség, ez a százötven éves örökség, ez valamennyiünké. Elsősorban az alapító vadászoké, és a Karcag város gazdáié, vadászaié. És ez az örökség valamennyiünké, hiszen Karcag város, a Kunság fővárosa mindenképpen az élvonalban van.

Százötven évvel ezelőtt, egy tavaszi délutánon döntöttek úgy a karcagi vadászok, földtulajdonosok, hogy megalakítják a mai Karcagi Nagykun Vadásztársaság jogelőd egyesületét. Ezzel a döntéssel a vadásztársaság a város legrégebbi, folyamatosan működő civil szervezete.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Én nem nevezném hobbinak, mert annál sokkal komolyabb. Annál sokkal komolyabb szabadidő- eltöltés, szenvedély. És hát a családtagok tudják megmondani, hogy micsoda szenvedély tud lenni egy vadásznak a társának lenni. És micsoda szenvedély az, ha valaki komolyan veszi a vadászatot. És a vadászat nem csak a zsákmány elejtése, hanem szemlélődés a tájban, barátok között, jó társaságban lenni és óvni a természetet.

A százötvenéves évfordulót több rendezvénnyel, például lövészversennyel és vadászbállal is ünnepli az egyesület.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Karcag határa az ország ötödik legnagyobb területű határa és bizony azokat a feladatokat, amely a vadgazdálkodással járnak, ezen az egész területen el kell végezni. És az, hogy vadgazdálkodik egy társaság, az valóban nem csak abból áll, hogy elejtik a vadat, hanem odafigyelnek a vadállományra, azt bizony etetni kell télen, oda kell figyelniük rá. És nem csak az állatokra, hanem az állatokon keresztül ugye a mezőgazdasági terményeknek a megőrzése is szorosan kapcsolódik egy- egy ilyen vadászati tevékenységhez.

A hazai vadgazdálkodás nemzetközi összevetésben is megállja a helyét. Olyannyira, hogy jogszabályi környezetét tekintve a világ élvonalában van. Szabályozott a fegyvertartástól kezdve a vadászok mozgása a területen.

DR. FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Egy nagyon komoly vadásztársadalom, egy komoly szakmai háttér van e mögött, nagyon sok munka, hiszen a természetet, amelyet az ember átalakított, azt a mezőgazdasági művelés, a környezetvédelem, egyáltalán az, hogy benne élünk a tájban, ez együtt arra predesztinálja, hogy szabályokat alkossunk és ez a vadgazdálkodásra is vonatkozik.

A vadászati kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Györffy István Nagykun Múzeumban.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek