TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

Fergeteges volt a hangulat a Szent Pál Marista Általános Iskola udvarán. Cigányzene szólt a hangfalakból és vidám, önfeledten táncoló gyerekeket láttunk amerre csak a szem ellát. Az iskolában ugyanis komolyt hangsúlyt fektetnek a cigány tradíciók fenntartására. Az 1 hétig tartó Cigány-hét zárásaként pedig a cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok.

Vadász Brigitta
-A Cigány hétnek a végére értünk. Ma péntek van, én is felelős vagyok a Cigány-hét programjaiért. A mai napon paprikás tésztát főztünk, ami a cigányoknál az egyik hagyományos étel. Anyukám is itt volt, ő segített benne, hiszen ő itt dolgozik a konyhán. A gyerekeknek táncoktatást is tartottunk a mai nap folyamán. A cigány táncnak az alaplépéseit mutattam be nekik. Amelyik gyerek csatlakozni szeretett volna, és bemutatná a tehetségét, ők ugye külön bemutathatták ezt.

Vadász Brigitta hozzátette, hogy az iskolában kedden és csütörtökön tart tánc órát a gyerekeknek, A harmadik és negyedik osztályosok pedig nagyon szeretik az órákat. Nagy lelkesedéssel jönnek minden alkalomra. Átlag 12 fő jár az órákra, de bőven lenne több jelentkező is. Helyhiány miatt csak ennyien tudnak jönni, de ezen mindenképpen szeretne változtatni az iskola. Vadász Brigitta elmondta, hogy a cigány tánc gyors, pattogós és nagyon különleges.

Vadász Brigitta
-Hát ez annyiban különbözik, mint a többi tánc, hogy ezt nehéz nagyon megtanulni, mert erre ugye születni kell. Ez a génjeinkben van, de azért az alapokat meg lehet tanítani a gyerekeknek. Azt hozzá kell tennem, hogy nagyon sok tehetséges gyerek van köztünk.

A gyerekek tehát tartalmas és szórakoztató programokon vehettek részt a Cigány-hét keretein belül. Az intézmény várhatóan a jövő évben is megszervezi az eseményt.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.