DIÁKÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS VÁROSUNKBAN

A Karcag Városi Diákönkormányzat fórumot és vezetőségválasztást tartott a Városházán.

A diákönkormányzatok fő célkitűzéseik között szerepela városiskolái közötti együttműködés javítása, vagy a helyi kulturális élet fellendítése, emellett segítik az ünnepségek, megemlékezések és egyéb rendezvények szervezését, valamint saját ötleteikkel hozzájárulnaka városfejlődéséhez, szépítéséhez. A Karcag Városi Diákönkormányzat fórumot és vezetőségválasztást tartott a Városházán. A részletekről Bálega, János, a Központi Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetőjét kérdeztük.

Bálega, János, a Központi Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője
-A városi diákönkormányzat legfontosabb célja itt helyben, hogy a fiatalokat összefogja, a fiataloknak hangja legyen az önkormányzat felé, kialakítson együttműködéseket a helyi iskolák között, kialakítson együttműködéseket helyi civil szervezetekkel. Talán a legfontosabb szerepe, hogy tényleg a fiatalok ne problémaforrásként éljék meg saját korosztályukat, hanem tudjanak együtt dolgozni és együtt közösen érezzék jól magukat.

:
Bálega János hozzátette, hogy három középiskola egy-egy fiatalja adta be a vezetőségi jelöltségét. Két lány és egy fiú mérettette meg magát. Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy kik indulhattak a választáson.

Bálega, János, a Központi Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője
-A városi diákfórumra az iskolák küldik el a diákokat, az iskolák delegáltjairól van ezáltal szó. Egy pályázat útján lehet jelentkezni, a jelöltségre, a vezetőségi jelöltekre. Ezek a pályázatok már februárban az iskolában voltak, és ma pedig a választáson vagyunk.

A fiataloknak minden hónapban két vezetőségi alkalmuk, egy stábtalálkozójuk és havonta egy programjuk kell, hogy legyen, melyet ők szerveznek. Ez a program elég széles palettán mozgó sokszínű esemény is lehet. Az egyszerű kézműves foglalkozástól egy önkéntes tevékenységig, egy diákbáltól egy sportnapig vagy állatmenhely látogatásig. A diákönkormányzat munkáját városunk vezetése is folyamatosan figyelemmel követi. Az eseményen köszöntött mondott Szepesi Tibor polgármester is, aki elmondta nagyon büszke a diákönkormányzat tagjaira.

Szepesi Tibor polgármester
-Hosszú évek óta együttműködünk, és hosszú évek óta működik Karcagon a diákönkormányzat, és egyre sikeresebben. Emlékszem azokra az évekre, amikor még szinte a segítőknek kellett működtetni és üzemeltetni a diákönkormányzat üléseit. Gyakorlatilag meg kellett nekik mondani azt, hogy hogyan kell működtetni egy diákönkormányzatot, milyen programokat szervezzen meg saját magának. Szerencsére eljutottunk arra a szintre, és én ennek borzasztóan örülök, hogy most már fordult a kocka, és ma már valóban egy olyan diákönkormányzati szervezet létezik Karcagon, ami, ha lehet így mondani, de alulról építkezik és önmagának szervezi a programokat, önmaga találja ki azt, hogy mire van szüksége a fiatalságnak, és nem csak kitalálja, hanem meg is szervezi.

Polgármester úr megköszönte a diákönkormányzat leköszönő tagjainak a munkáját és azt, hogy odafigyeltek a karcagi fiatalokra. Hozzátette: biztos abban, hogy az újonnan megválasztott tagok is hasonló lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába. Polgármester úr köszöntő gondolata után megválasztásra került az új vezetőség is. Csapó Marianna, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulója lett az elnök. Az alelnökök Kentési Máté, a KSZC Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja, valamint Jónás Tímea, a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulója lettek. Lehetőségünk volt a diákönkormányzat megválasztott elnökével beszélgetni a fórumon. Csapó Marianna elmondta közösségi embernek tartja magát és dolgozott már gyerekek között is, így izgalmas kihívásnak tekinti ezt a lehetőséget.

Csapó Marianna a Karcag Városi Diákönkormányzat elnöke
-Hogy őszinte legyek, a képzések miatt szerettem volna leginkább erre jelentkezni, mert a jövőben szeretnék mindenféleképpen emberek között dolgozni, vagy embereknek segíteni, és úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes lehetőség lenne számomra.

A fiatal lányt megkérdeztük arról is, milyen célokat tűzött ki maga elé és vannak-e már olyan programjai, amit szeretne megvalósítani.

Csapó Marianna a Karcag Városi Diákönkormányzat elnöke
-Igazából nincsenek konkrét céljaim, de mindenféleképpen szeretnék a programok szervezésében segíteni, a diáktársaimmal a kommunikációt tartani, megismerni új embereket, szeretném ezt megvalósítani.

: A Karcag Televízió stábja nevében mi is jó munkát, valamint tartalmas és színvonalas programokat kívánunk a Városi Diákönkormányzat megválasztott vezetőségének és tagjainak.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek