ÚJ NAPELEMPARK A KARCAGI CÉG TELEPHELYÉN

A fenntartható fejlesztések nem csak az energiahatékonyság növeléséhez járulnak hozzá, de segítenek megóvni a Föld erőforrásait is a jövő generációi számára.

A Cargill karcagi napelemes beruházása példaértékű ebből a szempontból, hiszen az önerőből megvalósult fejlesztés a cég energiaszükségletének közel 40 százalékát biztosítja.

A Cargill a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági cége. Magyarországon két üzleti egységgel van jelen, az egyik az az agrárellátási lánc, a másik pedig a takarmány előállító ágazat. Ennek az egyik része a karcagi gyár, ahol 120 alkalmazottal takarmányt, kész takarmányt, premixet és additíveket állítanak elő. A közelmúltban hivatalosan is átadásra került a vállalat napelemparkja, mely a cég energiaszükségletének közel 40 százalékát biztosítja. A részletekről Berkes Gábor, a Cargill Takarmány Zrt. igazgatósági elnöke tájékoztatta televíziónkat.

Berkes Gábor a Cargill Takarmány Zrt. igazgatósági elnöke

-A Cargill 1,6 millió dollár értékben napelemparkot hozott létre a karcagi gyár mellett egy kéthektáros területen. A beruházás a tavalyi évben indult és most 2024 márciusára fejeződött be. Több mint 4300 napelem került telepítésre. Ez éves szinten a gyár energiaigényének a 39 százalékát fogja fedezni. A gyárban három műszakban dolgoznak, tehát ennél nagyobb értéket nem is nagyon tudtunk volna elérni. Ezzel a telepítéssel körülbelül 27 ezer fakivágási egyenértéket fogunk megspórolni szén-dioxidban, és ez 470 tonna széndioxidot jelent évente.

Berkes Gábor hozzátette, hogy a fenntarthatóság a Cargill életében nagyon fontos központi témává vált az elmúlt 20-30 évben. 2025-re azt vállalta a cég, hogy a 2017-es értékhez képest 10 százalékkal kevesebb energiát fog használni. Ezért a közeljövőben több hasonló fejlesztést is terveznek megvalósítani. A nap folyamán többféle témában hallhattak előadásokat a megjelentek. A Cargill cégcsoport működését pedig Phil Graham, a Cargill Animal Nutrition kelet-európai vezérigazgatója ismertette. Az előadásokat követően szalagátvágással adták át a napelemparkot.
Itt felszólalt többek között Kovács László, a kivitelezést végző Pearl Enterprises Kft. ügyvezetője, a karcagi takarmányüzem gyárigazgatója, Szabó Miklós és Szepesi Tibor városunk polgármester is.

Szepesi Tibor, polgármester
-Karcag város önkormányzata, és jómagam is örömmel fogadtuk, fogadjuk a településen jelenlévő cégek, cégcsoportok fejlesztéseit városunkban, hiszen elképzeléseikkel, innovációjukkal mindig egy-egy új lehetőséget, egy új esélyt, egy új fejlődési pályát körvonalaznak településünkön, és a településen munkát vállalni kívánók számára. Nagyon örülök annak, hogy itt lehetek, és egy olyan fejlesztés átadásán vehetek részt, amely nemcsak a cégcsoport életében igen jelentős, hanem a város életében is egy meghatározó mérföldkő lehet, hiszen ez jó példa a környezettudatos beruházások ösztönzésére. A mai beruházás tehát a cég fejlődése, a munkaerő megtartása mellett leginkább a környezettudatosság szempontjából fontos.
A környezetvédelem, a környezettudatosság, a megújuló energia felhasználása kéz a kézben járnak. Karcagon mind az önkormányzat, mind a városban lévő cégek elől járnak ebben a környezetvédelemben, a környezet megóvásában, tisztán tartásában, a megújuló energia felhasználásában. Karcag előző évekbeli fejlesztései is ehhez csatlakoznak. Az intézményrendszer energetikai fejlesztései, a termálvíz kísérőgázának felhasználása, a szennyvíztelepünk rekonstrukciós törekvései, vagy a szelektív hulladékgyűjtés, az intézményi napelem-ellátottság, a közvilágítás korszerűsítése, és talán egy kicsit furcsán hangzik, de ide tartozik az energiatudatosság szempontjából a kerékpárutaknak a fejlesztése is.

Az átadó ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Berkó Attila főispán.

dr. Berkó Attila főispán.
-Mi itt Magyarországon pontosan azokért az értékekért küzdünk, ami a Cargill üzletpolitikáját is jelenti. Ebben mindenféleképpen a fenntarthatóságot, a jövő nemzedékét, a biztonságot szeretném kiemelni. Külön szeretném köszönetemet kifejezni, hogy az egész üzletpolitikájában ezekre fektet nagy hangsúlyt a vállalat.

Hubai Imre a Jász Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen riporterünknek elmondta, hogy a fenntartható fejlesztések nem csak az energiahatékonyság növeléséhez járulnak hozzá, de segítenek megóvni a Föld erőforrásait is a jövő generációi számára. A Cargill karcagi napelemes beruházása pedig példaértékű ebből a szempontból, hiszen ez egy önerőből megvalósult fejlesztés

Hubai Imre a Jász Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke
-Ugyanúgy, mint Magyarország, vagy ugyanúgy, mint Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, úgy a vármegye gazdasági szereplői is törekednek az energiabiztonságra, arra a fajta ellátási biztonságra, ami egyben a költséghatékony energiatermelést és energiafelhasználást is egyaránt jellemzi. Az elmúlt évek rámutattak, hogy a háborús gazdálkodás közepette az energiaárak tekintetében az energiahordozó beszerzésének útvonalai miatt eléggé sebezhető a magyar gazdaság, ezért minden gazdasági szereplő, aki felelősségteljesen gondolkodik a vállalat jövőjéről, a munkahelyek biztonságáról és az eredményes gazdálkodásról, főleg, hogyha agrár adottságú területről van szó, akkor folyamatosan csökkenti a kitettségét. Ezt egy mezőgazdasági termelő az öntözéssel, az öntözéshez használt energia megtermelésével, akár az élelmiszer rövid útjával, a feldolgozással és a közvetlen értékesítéssel tudja elérni. A Cargill vállalatcsoport egy olyan szereplő ebben, egy olyan láncszem, amelyik a szántóföld és az asztal közötti útvonalat igyekszik lerövidíteni, tehát számára is a piaci pozíciók megőrzése, megvédése az az energiahatékonyságon keresztül is egy nagyon fontos törekvés, és úgy látom, hogy a munkahelyek megóvása iránti elkötelezettsége is töretlen a vállalatnak.

A napelempark mostantól tehát a cég energiaszükségletének közel 40 százalékát biztosítja. Hallhattuk azonban, hogy vállalat további hasonló jellegű fejlesztéseket is tervez a közeljövőben, hogy még tovább csökkentse az energiafelhasználását.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek