TÖRTÉNELMI KONFERENCIA TISZAFÜREDEN

A Kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, „Politikai elnyomás Magyarországon a XX. században” címmel tudományos konferencia került megrendezésre a tiszafüredi Művelődési Központban.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából az elmúlt években rendhagyó történelemórák és kiállítások kerültek megrendezésre a tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központban. Az intézmény a témához kapcsolódóan ezúttal egy tudományos konferenciának adott otthont, melynek szervezője a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és Tiszafüred Város Önkormányzata volt. A konferencia fő témája „Politikai elnyomás Magyarországon a XX. században” melynek Tiszafüredi vonatkozása is van-tudtuk meg Újvári Lászlótól a rendezvény szervezőjétől.

Ujvári László doktorandusz, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája.
-A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja ugyebár február 25-e, és ebből az alkalomból gondolkozott azon Tiszafüred Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetemnek a Történelmi Intézete, hogy rendhagyó módon szeretnénk megemlékezni erről. Nem csak a hagyományos koszorúzással és megemlékezéssel, hanem úgy, hogy egy tudományos konferenciában prezentáljuk azt, hogy a XX. században a politikai elnyomás milyen szinten jelent meg a hétköznapokban, a hétköznapi emberek életében, a magyar közéletben és a magyar politikának a mindennapjaiban.

A rendezvényszervezője hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és Tiszafüred Város Önkormányzata közösen állt neki tavaly decemberben a konferencia megszervezéséhez, mely a „Tiszafüred 40” nevet viselő ünnepi programsorozat keretében került megrendezésre. A tudományos konferencián számos témában hallhattak előadásokat a megjelenteket, a rendezvényre olyan előadókat sikerült meghívni, akik több éve kutatják a témát.

Ujvári László doktorandusz, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája
-Sikerült a politikai elnyomás Magyarországon a XX. században című konferenciához meghívni az időszakot és a témát kutató legjobb, illetve legjártasabb szakembereket. Hallhatunk a Tanácsköztársaság idejéről, a román terrorról, kommunista terrorról, de hallhattunk az 1945 után kibontakozó és az 1950-es években számos megkérdőjelezhető döntést és intézkedést meghozó kommunista Rákosi-rendszernek a történetéről. Utána a Kádár-rendszernek az úgynevezett puha diktatúrájáról, gulyáskommunizmusáról tartottak előadást. Ezt például Bornai Zsuzsanna, a korszak talán legismertebb és kiváló kutatója prezentálta nekünk. E történeti megközelítésekből kiemelném Hajdúnánás, Karcag
és Tiszafüred vonatkozásában elhangzott előadásokat. Nagy fókuszt és nagy hangsúlyt kapott az előadások között például az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás is.

Az előadásokból egy konferenciakötetet is terveznek megjelentetni, mely Tiszafüred Város Önkormányzatának kiadásában fog megjelenni, várhatóan az év végén.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek