TŰZVESZÉLYT OKOZ A FELHALMOZOTT SZEMÉT

Az elmúlt időszakban több olyan tűzeset is volt, amelyet a felhalmozott, veszélyes, gyúlékony anyagok okoztak.

Több esetben is az udvaron tárolt különféle hulladékok kaptak lángra, a tűz nem egy esetben a szomszédos ingatlanokra is átterjedtek. Nem érdemes tétlenül nézni sehol sem a szemetet, mert akár egy, az árokba eldobott és ott hagyott üveg is tüzet okozhat. A következő riportunkban annak jártunk utána, hogy mit tesznek a karcagiak a szemetelés okozta tűzveszély megelőzéséért.

Ez a helyi férfi arról beszél, hogy éppen most végezte el a szomszédja is a szokásos ároktakarítást és ő maga is mindig ügyel, hogy ne legyen szemét a vízelvezetőben a saját háza előtt sem.

Kurucz István
-Elég, hogyha belekerül egy üveg, és a Nap hatására könnyen gyújtópont lehet és meggyulladhat. Tehát, akik összeszedik és össze kell szedni, rendet kell tenni mindenkinek a háza előtt, összegereblyézi az avart, akkor azt célszerű minél hamarabb hulladékgyűjtőbe tenni, illetve arra nagyon figyelni, hogy kint üveg, ilyesmi ne legyen, mert két dologtól is meggyulladhat. Az egyik az üveg, annak a hatására, a másik meg valaki eldob egy csikket, ami egy nagyon csúnya dolog.

Még nagyobb veszélyt jelenthetnek az összegyűlt, száraz zöldhulladékok, mind az utcán, mind a kertben, hiszen rendkívül gyúlékonyak.

Kurucz István
- Ez az időszak, tehát a késő tél, kora tavasz, az, amikor az ember, mindenki a saját háza előtt rendet tart, ami azzal is jár, hogy az avart, a lemetszett ágakat szépen összehúzzuk. Na most ezt jobb minél hamarabb vagy kivinni a hivatalosan zöldhulladék-lerakóba, vagy ha olyan, például az avarok, ami egy ház előtt összegyűl, azt bele lehet tenni a zöldhulladékos kukába. Azért veszélyes ilyen helyen, hogyha kint marad, mert ha főleg, ha száraz, akkor hajlamos arra, hogy minél hamarabb meggyullad. Ez lehet olyan, hogy valaki eldob egy csikket, ez lehet olyan, hogy belekerül egy fél decis, vagy egy két decis üveg, ami sajnos most már több kerül bele, mert elég sokat eldobálnak, és az ilyen nap hatására is, mint ami most van, fókuszálhat úgy, hogy meggyullad. Tehát így veszélyes. Szomszédom rendszeresen mindig összegyűjti, főleg itt az áteresz előtt lévő anyagot, de viszont gondoskodik arról, hogy minél hamarabb elszállításra kerüljön, hogy ilyen veszély ne legyen. Tehát én azt mondom, hogy többféle probléma van, tehát az egyik az, hogy tegyünk rendet, a másik az, hogy vigyázzunk arra, hogy ezek a zavarok biztonságosan a megfelelő hulladékkezelő helyre kerüljenek. Erre megvan a lehetőség Karcagon is, és gondolom, hogy az országban szinte mindenhol.

A helyi lakos arra is felhívja a figyelmet, hogy a levágott gallyak is tűzveszélyesek lehetnek.

Kurucz István
-Külön-külön még arra is oda kell figyelni, és ez is kiemelt figyelmet igényel, hogy a különböző levágott gallyakat ne tároljuk túl az udvarunkon, a kertekben, bárhol, mert az ugye egyrészt hamar száradnak, hisz vékony anyagok, és egyből tűzveszélyessé válnak, tehát ezt vagy megfelelően úgy kezelni, kötegelni, hogy majd eltüzelem, vagy pediglen, amit az előbb is elmondtam, hogy a zöldhulladék tárolóba kijuttatni minél hamarabb, hisz van, mikor programok vannak, ingyenesen elviszik bizonyos időszakokig. Ezeket ki kell használni, ha nem, akkor majd kell venni azt a kis fáradságot, hogy kivigyük, pontosan azért, hogy ebből égési probléma ne legyen, mert annak viszont nagyon komoly következményei lehetnek.

Ez a másik férfi is arról beszélt televíziónknak, hogy mennyire veszélyes lehet a hulladékok felhalmozása, főleg az ingatlanok közvetlen közelében.

Ézsiás Antal
- A hulladékfelhalmozás és lombfelhalmozás gyakorlatilag egy egyedi probléma lehet, egyes embereknél jellemző az ilyen sajnos. És a legveszélyesebb dolog az, amikor társasházban, lakótelepeken, különböző lakásokban mániákusan gyűjtenek különböző hulladékokat, nem tudjuk, milyen céllal, milyen apropóból, és ennek az elhelyezése eleve veszélyes dolog, nem hogy a lépcsőházat elzárja, hanem az egész lakást, egy ilyen lombtengerré változtatja, és egy öngyulladás, gyulladás, bármilyen jellegű rosszindulatú beavatkozás révén egész lakások, egész lakók szenvedik ennek árát. Ez az egyik eset, a másik az eset, amikor vidéki településeken, esetleg tanyákon gondolva arra, hogy drága az elszállítás és egyebek, akkor összehalmoznak bizonyos mennyiségű gyújtóknak nevezni valamilyen anyagot, és ezek bizony egy-egy rossz pillanatban meggyulladhatnak, és különös veszélyt okozhatnak. A legveszélyesebb az, amikor közel vannak lakóházak, vagy valamilyen egyéb épületek, ahol óriási kárt okoz. Az egész családok mennek tovább egy ilyen esetben.

A kisföldeki városrészen lakó helyi megfogalmazta, hogy a hulladékfelhalmozás nem jellemző a környéken. Azonban, ha ilyet látna, felhívná az illető figyelmét arra, hogy tűzveszélyt okoz.

Ézsiás Antal
- A gond akkor van, amikor már veszélyesen nagy tömeget szállít, vagy gyűjt össze, és akkor jóindulatúan én legalábbis megszólítom, vagy megszólítanám, hogy ez azért nem rendes dolog, mert nem csak magának, másnak is kárt okozhat, ha nem egyébként a hatóságot értesíteni, és akkor intézkedés történik.

Megkérdeztünk egy kiskert tulajdonost is, hogy mit tesznek a zöldhulladék felhalmozása ellen.
Szinkron: Kun Gábor
Zöldhulladék nagyon sok nincsen, mivel mi időben megkapáljuk. Gyomirtót nem nagyon szoktunk használni. Ami van, gally, meg ilyesmi, azt összevágjuk apróra, és akkor a cserépkályhát betüzeljük. Úgyhogy minálunk nincsen felhalmozva ilyesmi. A szőlőt is, mikor metszettem, egyből kis rövidekre vágtam össze.
Egy másik gazdálkodó férfi is arról beszélt, hogy felhasználja a keletkező zöld-hulladékot, gallyakat.

Kovács István
- Ha egészségem is engedi, lehet, hogy majd akkor hajnalban kijövök ide, csendben elégetem a barackfa alatt, hogy meleget tartson.

Szerencsére mindenki, akivel riportot készítettünk, tesz a veszélyes szemétfelhalmozás ellen. Kövesse mindenki jó példájukat, előzzük meg a tüzeket.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek