ELŐADÁS A GAZDAHÁZBAN

Éliás János arról tartott helytörténeti előadást a karcagi Gazdaházban, hogy milyen volt az oktatás a tizennyolcadik században a karcagi református fiúiskolában.

A karcagi fiúiskola rektora- tanítója, igazgatója- 1782-ben ezzel a mondattal is esküdött arra, hogy legjobb tudása szerint fogja gyakorolni hivatását. A Gazdaház negyedik éve működik és harmadik éve rendez helytörténeti, helyismereti előadássorozatot. Az idei első előadást Éliás János, a református gimnázium gyakorló tanára, helytörténész tartotta a református fiúiskola történetéről.

ÉLIÁS JÁNOS:
Nagyon az van a köztudatunkban és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 1676 óta van Karcagon fiúiskolai oktatás, de ugye a valóság más képet mutat. Ugye hármas tagolású a partikuláris, az anyaiskola, a debreceni anyaiskola kapcsolata. Tanerőt ugye a kollégiumtól kapott, tehát felsőbb éves diák jött le az egyes rektóriára, például Karcagra is. Ugye tananyag, törvények, nevelési elvek megegyeztek az anyaiskoláéval, illetve ugye az anyaiskolában folytathatták később a tanulmányokat. Ez a hármas kapcsolat jellemezte a tizennyolcadik században a partikuláris iskolákat: ugye együttműködtek az egyházközséggel, várossal, illetve nagyon fontos szerepet szeretnék tulajdonítani az iskolai anyakönyvre, 1722 óta tartalmaz adatokat, ami most a szolnoki levéltárban van.


A karcagi iskolai anyakönyv már csak azért is példátlan a maga nemében, mert nagyon kevés olyan iskola van, amely elmondhatja magáról, hogy anyakönyve a tizennyolcadik század elejéről származik. Ebből megtudható, hogy honnan, milyen településről, milyen családi környezetből érkeztek a diákok a karcagi fiúiskolába. Kik tanították őket? A Gazdaház további előadásairól annak közösségi oldalán találnak minden fontos dátumot.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek