NE TÉGY ROSSZ FÁT A TŰZRE!

Mivel fűtsek? A szén és a fa sokáig még nem lesz kiváltható háztartási tüzelőanyag. Ám ami meleget ad, az a környezetet is károsítja.

A Hungairy- projekt célja, hogy hatékony, kevésbé ártalmas fűtési módszerekkel a lakosság is hozzájáruljon a levegőminőség javulásához.

Évszázadokkal ezelőtt komoly tudás kellett a tűzrakáshoz. Akkoriban még nem voltak kémények a házakon, ezért nagyon kellett vigyázni arra, hogy még véletlenül se kerüljön nedves fa a tűzre, attól ugyanis az egész lakás füsttel telítetté vált. A „rossz fát tesz a tűzre” szólás mára annyit módosult, hogy ha valaki valamiféle kisebb csínyt követ el, annak nem csak ő maga, hanem közvetlen környezete is kárát látja. A Hungairy- projekt nevű kezdeményezésnek éppen az az egyik mottója,
hogy „Ne tégy rossz fát a tűzre!”

A Hungairy- projekt egy nyolc évig tartó környezetvédelmi projekt, a
levegőminőség javítását hivatott elősegíteni a levegőminőségi tervek elősegítésével.

A szén és a fa eltüzelésével- azon túl, hogy ezek az energiahordozók melegítik otthonainkat- nagyon sok károsanyag is a levegőbe kerül. Ilyen például a nitrogén- dioxid, vagy a mikroszkopikus por, amely a tüdőbe kerülve egészségkárosodáshoz vezethet. Karcag Szolnokkal együtt dolgozta ki azt a levegőminőség- javító projektet, amelyet kétévente az önkormányzat felülvizsgál: meghatározza a további teendőket, illetve elemzi az addig tett intézkedéseket.

A levegőminőség javításának egyik formája a hatékony fatüzelés, a Hungairy- projekt rendezvényén erről is hallhattak tájékoztatót az érdeklődők. Ugyanakkor a környezetvédelmi-, valamint katasztrófavédelmi szakemberek a karcagi nagy rendezvényeken is jelen vannak, hogy a gyerekek szemléletformálását elősegítsék. Mert ugyan a szén és a fa még jó ideig az egyik legfontosabb lakossági fűtőanyag lesz, egyáltalán nem mindegy, hogy ezek elégetésével mennyi káros anyag kerül a környezetbe.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek