Szent Márton napi lámpás felvonulás

November 13-án került sor a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda szervezésében a Szent Márton napi lámpás felvonulásra.

A programra az iskola vezetése a leendő első osztályosokat, az intézmény tanulóit és a szülőket várta. A rendezvényen jelen volt Pánti Ildikó önkormányzati képviselő, az iskola nyugalmazott igazgatója is.

Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólba próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták a gágogásukkal.

A rendezvény az iskola közösségi játszóudvarán vette kezdetét, majd saját készítésű lámpásokkal került sor a város központjában történő felvonulásra, körjátékra, közös éneklésre. Az esemény zárásaként az iskola szülői munkaközösségének tagjai a résztvevőket „libalakomára” várták, ahol zsíroskenyérrel, libasütivel és meleg teával kínálták őket.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek