Karcagra látogatott a Kazah Nagykövet

Karcagra látogatott Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete,

Yedil Myrzakhanov első titkár és Kaiser Karbozin tanácsadó.

A Városházán Dobos László polgármester fogadta a vendégeket és mutatta be a Nagykunság fővárosát.

A megbeszélés után a nagykövet úr televíziónknak elmondta, hogy Kazahsztán és Magyarország közötti együttműködése legfontosabb területe a jövőben a mezőgazdaság lesz. Kazahsztánnak az egyik legfontosabb közép-európai partnere Magyarország. Szeretnék több területtel is bővíteni a meglévő együttműködést, pl. korszerű technológiák, ezen kívül K + F (a kutatás és fejlesztés) és az innováció területén és vannak lehetőségek - mondta a nagykövet, aki szólt a két ország közötti együttműködést is segítő közvetlen repülőjáratról.
- 2017 júniusában indult az első közvetlen járat Budapest és Nur-Sultan között, amelynek nemcsak a turizmus élénkítése a célja, hanem az üzleti élet, kapcsolatok felépítése is. A közvetlen járattal azonban nemcsak Kazahsztán érhető el gyorsabban, hanem rajta keresztül több ország is könnyebben látogatható a magyarok számára - fogalmazott a diplomata, akinek december közepén érkezett Budapestre és az első vidéki látogatása volt a karcagi.
- Karcag történelmi szempontból is nagyon fontos számunkra a közös történelmünk, a kunok letelepítése kapcsán, de azért is, mert 1993-ban, a Kazah Köztársaság függetlenségének elnyerése után megalapított budapesti nagykövetségről azóta minden pozícióját betöltő kazah nagykövet ellátogatott Karcagra, a kunok fővárosába, ezt a hagyományt szeretném folytatni én is.
- Karcag határában van a Kun Emlékhely. Meglátogatta-e?
- Természetesen az első utunk Budapestről az emlékműhöz vezetett, mert ez egy nagyon fontos emlékmű számukra is, hiszen azoknak a kunoknak állít emléket, akik itt kerestek új otthont. Ezenkívül fontosnak tartottam meglátogatni a Györffy István Nagykun Múzeumot is. A kunok évszázadai kiállítás megtekintése olyan volt számomra, mint egy történelmi séta arról, hogyan telepedtek le itt a kunok.
Szeretnénk a mi legnagyobb ünnepünkkel a naurizzal megismertetni a karcagiakat március végén. Ősidők óta ünnepeljük a márciusi nap-éjegyenlőséget. Ez nagyon fontos ünnep a társadalom összekovácsolásában. Nálunk már muszlin vallás van, de a naurizt már akkor is ünnepeltük, amikor nem azok voltunk, így minden évben megtartjuk. Számomra az ünnep üzenete, hogy az összetartja az embereket - sorolta a nagykövet, aki már hallott a hungarikum karcagi birkapörköltről, de még nem kóstolta.
- Ez ma meg fog történni, és ugyanazt a hasonló íz élményt szeretném érezni, mint otthon, hiszen nálunk is nagy tradíciója van a birkafőzésnek, csak mi másképp készítjük. A híres Karcagi Birkafőző Fesztiválról is hallottam már, és tudom, hogy minden évben a követség is főz, úgyhogy nyáron én is itt leszek a versenyen - ígérte meg
Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete.

- Nagykövet úrral már volt egy személyes találkozó Budapesten, s azt kell mondanom, egy olyan komoly diplomatát kapott most a "magyar ügy" Kazahsztánban, amire régóta várunk. Nagykövet úr számos fontos pozíciót töltött már be ideérkezése előtt. Azt gondolom, hogy Budapestre érkezése egyfajta elismerése annak, hogy Magyarország ha nem is olyan fontos, mint esetleg az Egyesült Államok, de legalább olyan fontos embert érdemes oda küldeni - mondta a karcagi találkozón Varga Mihály pénzügyminiszter.


- Bízom abban, hogy fel tudjuk gyorsítani, és meg tudjuk lendíteni azokat a kapcsolatokat, amelyek kicsit leültek. Mint gazdasági kérdésekkel foglalkozó ember azt várom a nagykövet úrtól, hogy a magyar és a kazak vállalkozások közötti együttműködés élénkül. Volt időszak, amikor 600 millió dollár volt a magyar - kazah külkereskedelmi forgalom, most ez alatt vagyunk. Most azt tűztük ki célul, hogy ez néhány éven belül meglesz. A gazdasági kapcsolatban is erősödést jelenthet, a közvetlen járat Budapest és Nur-Sultan között. Lényegében 4,5 - 5 óra alatt ott lehet lenni a másik fővárosban. Információm szerint a repülőtársaság nem is gondolkodik azon, hogy megszünteti ezt a járatot ellentétben másokkal, mert a járat ki van használva. Nagyon sok olyan internetes bejegyzést látok, akik turistaként egy hosszú hétvégére csütörtöktől vasárnapig kimentek kicsit szétnézni. Onnan már nem olyan messze van Almati, egy másik nagyon szép városa az országnak. Hallok már horgászokról, vadászokról, akik a Kaszpi-tenger mellé zarándokoltak el. Úgyhogy ezek a turisztikai folyamatok beindultak, s mellékesen azért üzletemberek is felülnek ezekre a járatokra, és megpróbálnak üzletet kötni Kazahsztánban - fogalmazott a tárcavezető.


- Az, hogy a nagykövet úr, aki december közepén adta át a köztársasági elnöknek megbízólevelét, és már itt van Karcagon, azt jelzi, fontosnak érzi ő is a kunokat. Rendkívül felkészülten érkezett, utánanézett a történelmünknek, a város nagy szülötteiről - pl. Fabriczy Kováts Mihály huszár ezredesről, Györffy István néprajztudósról is hallott -, s arról is, hogy az elmúlt több mint húsz évben a magyar-kazah kapcsolatokban milyen szerepet töltött be Karcag, hogy innen milyen városvezetők, parlamenti képviselők kerültek ki és mennyire tudták előremozdítani a kazah ügyet. Úgyhogy szerintem ő is fontosnak érzi, ezért is jött ma Karcagra. Bízunk benne, hogy olyan élményekkel megy haza, amelyek kicsit mindig vissza fogják húzni ide. A birkapörkölt ebben egy külön erő, mi is izgatottan várjuk mit fog majd szólni hozzá, hiszen a kazakok másképp főzik a birkát. Nagyon sok olyan embert ismerek, aki életében először Karcagon kóstolta meg a jó birkapörköltet, s aztán egy életen keresztül szívesen fogyasztotta - mondta a miniszter, aki a jövőben is azon dolgozik, hogy a két ország között még jobban felerősödjenek az elkezdett gazdasági kapcsolatok.


F. Kovács Sándor, városunk és térségének országgyűlési képviselője is több ponton érintkezik a a kazakokkal, hiszen a Kunszövetség elnöke és a parlamentben is a kazak albizottság tagja.


- Harmadjára találkoztam a nagykövet úrral, ott voltam, amikor meghívtuk Karcagra. Azt gondolom nagyon szép és gyümölcsöző kapcsolatai vannak Magyarországnak Kazahsztánnal és Karcagnak is.


Azt gondolom nagykövet úrral ennek jó folytatása lesz, hiszen példaértékű, hogy egy európai uniós ország egy közép-ázsiai országgal ilyen kitűnő nemzetközi és kereskedelmi kapcsolatokat ápol. Ennek egy nagyon fontos sarokköve Karcag és a Nagykunság - vélte a politikus, aki elmondta, a nagyon várja a Karcagon rendezendő tavaszünnepet, a naurizt.


Horváth László tiszteletbeli kazah konzul mutatta meg nagykövet úrnak a Városházán lévő konzulátust.