RANGOS SÉFISKOLÁT VÉGZETT EL

Szatmári János mesterséf egy rangos séfiskolát végzett el,

amivel jogosult lett arra, hogy nemzetközi versenyeken bíráljon.

Ferenczi Pista barátommal mint mesterséf felkértek Magyarországról bennünket, hogy végezzük el ezt a barbecue bíróiskolát. Amerikában meg Texasban nagy hagyománya van ennek a főzésnek, Texasból Európában is próbálják ezt bevezetni és Magyarországon is meghonosítani –tudtuk meg Szatmári Jánostól.


A mesterséf elmondta, hogy itthon már volt verseny, s bíróként fegyelmezett nagyon precíz értékelések kell végezni. Egy versenyző kijutott Texasba szeptember végén, még 150.000 Ft-tal is díjazták a munkáját.


A séf szerint előbb-utóbb Magyarországon is el fog terjedni ez, különleges berendezésekkel kell az ételt készíteni.


A versenyen a bírók vakon, sorszám alapján kóstolnak és értékelnek, így a végeredményt is akkor tudják meg, ha a számítógépben összesítették a bírálatokat.
Szatmári János 2011 óta bírál grillversenyeken, ezért is választották ki ebbe a nemzetközi BBQ zsűribe.


Már Bécsben volt kint és megnézte hogyan történik külföldön egy ilyen verseny, ahol az alapanyagokat kapják, s olyan ételeket kell készíteni, amelyek megfelelnek az ottani előírásoknak. Erre a legjobb a hús a marhahús, ami Hollandiából érkezik, gyönyörű, vékony faggyús, márványos húsokat lehet nagyon szépen grillezni és különleges fűszerekkel, sörökkel pácolni és angolosan, médium jellegűre kell készíteni.
Karcagon jövőre BBQ bemutatót szervez Szatmári János, hogy megmutassa mi mindent lehet így elkészíteni.