SZÜLŐK AKADÉMIÁJA Karcagon

A Kátai Gábor Kórház adott otthont a „Szülők Akadémiája” című előadássorozat következő részének.

Az előadás állami finanszírozásból megvalósuló EFOP-os pályázat keretén belül került megrendezésre.
A megjelenteket Horváthné Vass Erzsébet, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője köszöntötte, majd ismertette a program fő célját. Elmondta, hogy szeretnének a kisgyermekes édesanyáknak, illetve a középiskolás gyerekek szüleinek segíteni az étkezéssel kapcsolatban, az egészséges táplálkozás, az étkezési zavarok, valamint az egészséges immunrendszer kialakítása okán.

Az előadás során az előadók útmutatása arra irányult, hogy mire figyeljen a szülő, hogyan, milyen módon táplálkoztassa gyermekét, milyen tünetek esetén kell orvosi segítséget kérni, valamint milyen módon lehet táplálkozással segíteni az egészséges immunrendszer kialakítását.

Az előadások több témában kerültek a publikum elé. Az egészséges táplálkozás alapjairól, egészséges ételek készítéséről, étkezések megtervezéséről, a tálalásról is szót ejtettek az előadók.

A „Gyermekétkezési zavarok a pszichológia tükrében”címmel Dánielné Nagy Ildikó klinikai szakpszichológus tartott előadást.

Őt „Táplálkozással az egészséges immunrendszerért” című előadásával dr. Hegedűs Ilona gyermekorvos követte.

Majd dr. Vass Éva gyermekorvos tartott beszámolót az „Ételallergiák és intolerancia” témakörében.

A „Felelősséggel az egészséges felnőttkorért” címmel Somodi Tünde dietetikus szólt a megjelentekhez. Végül Barta Vivien védőnő adott tájékoztatást „Az egészséges gyermeki fejlődés ismérveiről és fontosságáról”.

Az előadások után az érdeklődők feltehették kérdéseiket a szakembereknek. A későbbiekben is terveznek ilyen összejöveteleket, a karcagi járáshoz tartozó öt településen így Karcagon kívül; Berekfürdőn, Kunmadarason, Kisújszálláson és Kenderesen egyaránt.

A szervezők várják a visszajelzéseket a családoktól, hiszen az egyik lényeges dolog, hogy ilyen fórumok által minél szélesebb körben kaphassanak felvilágosítást, tájékoztatást, a fent nevezett témákban.

Ez egy komplex dolog, amiről minél több ismeretet szereznek a szülők, annál tájékozottabbak lesznek és némi önképzéssel teljes rálátást kaphatnak a témákban, hiszen ezeket a problémákat csakis együttműködve lehet megoldani, ami nemcsak az egészségügyben dolgozókon, hanem a gyerekeken, szülőkön is ugyanúgy múlik.