120 éves a karcagi Zsinagóga

A temetőben, majd a Karcagi Zsinagógában megtartott mártír megemlékezésen a megjelenteket Csillag Barnabás,

a Karcagi Izraelita Hitközség elnöke köszöntötte, majd hatan gyertyát gyújtottak a 6 millió, köztük a karcagi 446 áldozatra emlékezve, majd virággal köszöntötték a jelenlévő túlélőket.

Az áldozatokra Csillag Barnabás, Kiss Henrietta, a Rumbach Zsinagóga Együttélés Ház főigazgatója, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is kegyelettel emlékezett meg. Az 1944-ben elhurcolt, deportáltak emlékére Szilágyi Gábor kántor és Markovics Zsolt főrabbi gyászszertartása után a zsinagóga előcsarnokában a jelenlévők a Kádis elmondása után gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. (de)


A Karcagi Zsinagóga felavatásának 120. évfordulójára emlékeztek vasárnap. Mohai Tamás színművész Kertész Péter nemrég elhunyt karcagi születésű író, újságíró versét olvasta fel az ünnepség kezdetén. A Zsinagóga és a Karcagi Zsidó Hitközség 120 éves életét dr. Molnár Sándor alelnök összeállítását, fia, Tamás olvasta fel, majd Csillag Barnabás elnök Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját adta át azoknak, akik az elmúlt évtizedekben segítették a hitközséget.

Az ünnepség ezután a Sabbatshong Klezmer Band fergeteges műsorával folytatódott, melybe a végén bekapcsolódott Szilágyi Gábor kántor is. A hangverseny után a zsinagóga udvarán felavatták az Elnökök emlékparkját, és emlékszobrát, Györfi Sándor alkotását. további képek: infokarcag.hu