Az advent ideje

Karcag Város Önkormányzata, a Déryné Kulturális Központ és a Nagykunságért Civil Fórum Egyesület

szervezésében december 2-án vasárnap a Városháza dísztermében volt az első adventi koncert, ahol ünnepi köszöntőt mondott és meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját Dobos László polgármester.

Ezt követően Népzene a Kárpát-medencében címmel Pál István Szalonna és bandája adott varázslatos adventi koncertet. Ezt követően a jelenlévők a Városháza előtti téren, a feldíszített fenyőfa előtt adventi dalokat énekeltek és meggyújtották a szeretet lángját.

Az advent ideje a keresztény ünnepek között a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnapon, Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnapon veszi kezdetét, és a karácsonyt megelőző vasárnapig tart. A karácsonyt megelőző várakozás időszaka, ami az Úr eljövetelében éri el jutalmát. A keresztény kultúrában jó néhány szokás kapcsolódik ehhez az időszakhoz: az adventi koszorú készítése, a gyertyák meggyújtása, amely a 19. századtól terjedt el.


A következő gyertyagyújtás december 9-én (vasárnap) 18 órakor lesz a Református templom mögött, a Székelykapunál, ahol beszédet mond Koncz Tibor esperes. A gyertyát meggyújtja Kovács Sándor országgyűlési képviselő, közreműködik a Karcagi Református Egyházközség SOLA GRATIA énekkara.  Daróczi Erzsébet