ENERGETIKAI FEJLESZTÉS KARCAGON

A Karcag Városi Önkormányzat 250 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert

a "A Városháza, Déryné energetikai fejlesztése" TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00024 pályázat keretein belül. Az elnyert támogatásból a Karcag Városi Önkormányzat a két tulajdonában lévő intézményi épület - a Városháza és a Déryné Kulturális Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár - energetikai fejlesztését valósította meg. 


A Karcag Városi Önkormányzat a projekt megvalósítása során a Városháza és a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár épületének komplex energetikai fejlesztését megvalósította, a nyílászárókat kicserélte, elvégezte a hőszigeteléseket, fűtés- és világításkorszerűsítést.


A Városháza épületének egy része energetikailag elavult volt, szerkezetei és berendezései jelentős energiaveszteséget és ezzel üzemeltetési többletkiadást eredményeztek az önkormányzatnak. Korlátozta és fenntarthatatlanná tette az épület használatát. Ezen problémák megoldására a Karcag Városi Önkormányzat kicserélte az északi és keleti oldalon az összes homlokzati nyílászárót új, hőszigetelt üvegezésű, fa ablakokra. Hőszigetelte a padlásteret, valamint ide, új kazánház helyiséget is épített a fűtési rendszer korszerűsítéshez, továbbá új meleg vizes fűtési rendszert is kiépített.
A Déryné kazánházi épületrészén a régi, korszerűtlen acél nyílászárókat műanyag hőszigetelt nyílászárókra cserélte, energiatakarékos és szabályozható fűtési rendszert alakított ki.


A második emeletei díszes csillárok és falikarok kivételével teljesen lecserélte a lámpatesteket LED fényforrásra.
Az elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a projekt eredménye hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez. Mindezeken túl elmondható, hogy a beruházás a környezet tehermentesítését szolgálja, hiszen a felhasznált energia mennyiségének csökkenése és a megújuló energiatermelés a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi.