Megyei ünnepi ülés

Ma tartotta megyei ünnepi ülését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyűlése.Az augusztus 20-ai állami ünnephez kapcsolódó rendezvényen adják át hagyományosan a megyei önkormányzat kitüntető díjait és címeit. Idén harmincnyolcan kaptak megyei díjat, további nyolcan kitüntető címet. Az ülés a jász és nagykun kapitányok és a huszárok ünnepélyes bevonulásával vette kezdetét.

Mi magyarok úgy érkeztünk a Kárpát-medencébe, hogy egyetlen rokon népet sem találtunk itt, aki a mi nyelvünket, szokásainkat, következésképpen lelkünket ismerje, és ennél fogva bizony saját magunkon kívül senkire sem számíthattunk. Szent István történelmi érdeme nem csak az volt, hogy megalapította a magyar királyságot, és ezzel Európához csatolt minket. Az ő igazi nagysága abban rejlik, hogy szuverén módon határozta meg Magyarország helyét az akkori világban – emelte ki beszédében az elnök, aki hozzátette: István uralkodása óta eltelt több mint ezer esztendő, de tanítása, gondolkodása, eszméi máig követendőek és napjaink aktuálpolitikai történései igazolják örökérvényűségét és igazát. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a Szent István által mutatott példát kövessük, és ezt az utat a következő évezredben is bejárjuk leszármazottaink által. Jász emberként azt kérem és javaslom Arra kérem Önöket, hogy dolgozzunk együtt továbbra is legjobb tudásunk szerint hazánk és megyénk javára úgy, hogy közben erősítsük hagyományainkat és határon belüli és túli magyarságunk értékeit - mondta ünnepi beszédében Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke.

Az ünnepi műsorban a jászberényi Viganó Alapfokú Mévészeti Iskola táncosai közreműködtek, a Jászkun indulót a Szolnoki Légierő Zenekar játszotta a a Megyeháza dísztermének karzatáról, melyre ünnepélyes vonultak be a jász és nagykun kapitányok és a karcagi Kováts Mihály Huszár Bandérium huszárai.

Ezt követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés tisztségviselői - Piroska Miklós elnök úr, Fehér Petra alelnök asszony és dr.Csoór György társadalmi alelnök úr - átadták a 2018. évi elismeréseket.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés a megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása, értékeinek növelése érdekében kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet a JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYÉÉRT DÍJ adományozásával ismeri el.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi díj: Betánia Gyógyszertár és Egészségház.
2. Európa díj: a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézménye
3. Gazdasági díj: Lázárné Nagy Mária, a 3A Takarékszövetkezet Tiszafüred és térsége régiójának igazgatója
4. Közművelődési díj: karcagi Pántlika Néptánccsoport.
5. Művészeti díj: Papi Lajos, kisújszállási nyugalmazott fotóművész
6. Pedagógus díj: Holló Lászlóné, kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézményének nyugalmazott tanítónője, informatika tanára
7. Pedagógus díj: Sághy Judit, a Tomajmonostori Általános Iskola biológia-testnevelés szakos tanára
8. Pedagógus díj: Soós Gézáné, a karcagi Kováts Mihály Általános Iskola nyugalmazott történelem-testnevelés szakos pedagógusa.
9. Önkormányzati és Közigazgatási díj: Kapcsándiné Dr.Abonyi Katalin, Karcag Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának nyugalmazott jogtanácsosa
10. Szociális díj: Bodnárné Pomaházi Edit, az Abádszalóki Közös Önkormányzati Hivatal Tomajmonostorai Kirendeltségének szociális ügyintézője.
11. Testnevelési és Sport díj: Tömöry István, a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott testnevelő tanára.
12. Rendészeti díj: Farkas Miklós Pál, a Karcag Város Önkormányzat Városgondnokságának rendészeti feladatokat ellátó mezőőre
13. Szabó András, Év Polgármestere díj
14. Turisztikai Védjegy: Tiszator Böllérfesztivál, Abádszalók
15. Települési Környezetért cím: Tiszafüred Város Önkormányzata,
16. Települési Környezetért cím: Kisújszállás Város Önkormányzata
17. Idősbarát Önkormányzat díj: Tomajmonostora Község Önkormányzata