XX. Karcagi Birkafőző Fesztivál

Több mint 500 kondérba rotyogott a birka Karcagon, a huszadik birkafőző fesztiválon.

Az igazi hungarikum pörköltbe a birka minden részét beleteszik, a fülétől, a farkáig.

IFJ. CSONTOS GYÖRGY, birkafőző, Karcagi Birkafőzők Egyesülete

A karcagi birkapörköltbe kell az igazi karcagi birka, kellenek azok a száraz fűszerek amiket ők kitaláltak és nem kell túlszínezni.

A gasztrokulturális fesztivál célja az, hogy a kunsági hagyományokat megismerjék a Karcagra látogatók.

SZEPESI TIBOR, főszervező:

A rendezvény elsősorban a hagyományokról szól, arról a több száz éves hagyományról, amely a birkapörkölt főzéséhez, a hozzá kapcsolódó családi hagyományokhoz, tradíciókhoz kapcsolódik.

A Nagykunságban a bírkafőzés tudománya családi hagyomány.


KOVÁCS SÁNDOR, ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ (FIDESZ-KDNP)

Egy olyan étel, amely apáról fiúra száll a receptje, azokat a hagyományokat, azokat a szigorú recepteket követjük mindannyian. És én is ahogy a szüleimtől, nagyszüleimtől, idősebbektől tanultam meg a főzést, a gyerekeim is ebbe nőnek fel, a fiaim is ebbe nőnek fel és tanulják azt.

A birkatartás a hazai gazdaság egyik húzóágazata, évente 60 ezer tonna birkahúst termelnek a gazdák. Az egy főre jutó hazai fogyasztás azonban nem éri el az egy kilót évente

VARGA MIHÁLY, pénzügyminiszter

Évente körülbelül 70 dekagramm birkahúst fogyaszt egy átlag magyar, ez nagyon kevés, ennél több kellene, hiszen egy egészséges ételről van szó. Ezek a rendezvények ahhoz is hozzá tudnak járulni, hogy aki esetleg még nem kóstolta, vagy egyszerűen rosszat kóstolt, az eljöjjön ide és megkóstoljon egy igazi jó karcagi birkapörköltet.


A hungarikum karcagi birka pörköltet a világ minden táján ismerik és szeretik, hiszen az országhatárokon túlról is érkeztek vendégek és versenyzők is a Nagykunság fővárosába.