Balesetveszélyes fenyőfák

A karcagi Szent István Római Katolikus templom 1903-ban épült, az elmúlt évtizedekben nem nagyon volt jelentős felújítás.


Most a templomkertben a harminc éve elültetett és mára hatalmas fenyőfák, valamint a 8-10 kilós, erős szélben lehulló díszítőelemek balesetveszélyesek.

A bejárat fölé évekkel ezelőtt már egy fa előtetőt húztak. A napokban a templom kertjében kivágták a bejáratnál lévő hatalmas fenyőt.
Már korábban kiderült, hogy a fenyőfák rongálják a templomunk állapotát, ami egyébként is kezd romlani. Amint a képek is mutatják, az aggodalmunk, feltételezésünk teljesen jogos volt.

A templom sarkánál már a köveket korábban megrongálta a hatalmas, elágazó gyökérzet. Fontos, hogy megóvjuk a templomunk állapotát, így be kellett látni, amíg a nyolcvanas években ültetett fenyőfákat már nem hagyhatjuk meg.
A templomkertben sok hasonló nagy gyökerű fa van.
A több mint 110 éves épület jó lenne, ha még legalább ugyanaddig meglenne, vagy még tovább - sorolja Gulyás Zsolt.

Az utcáról ezek a leesett 8-10 kilós elemdarabok nem láthatóak, ez abból a szempontból szerencse, hogy az udvari részen vannak, ahol kisebb a forgalom.

Mint megtudtuk, a templom állagát már a szakemberek felmérték, a felújítási árak bár még csak értékbecslések, de így is több száz millió forintba kerülne a tetőszerkezet, a templomtorony rendbetétele, a díszítőelemek visszaállítása, állagmegóvása. Erre az egyházközségnek nincs forrása, így keresik a pályázati lehetőségeket.

A Városgondnokság segítségével a többi nagy fát is hamarosan kivágjuk, hogy ne veszélyeztesse a templom falát, szerkezetét, amíg nem tudjuk azt felújítani - mondja a plébános.