Másfél milliárdból kukoricamalom épül Karcagon

A volt karcagi rizshántoló malomban hamarosan egy kukoricamalom kezdi meg a működését.

A másfél milliárdos beruházásról a Szatmári cégcsoport tulajdonosa, Szatmári Zoltán tájékoztatta április 3-án dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és Kovács Sándort, a megyei közgyűlés elnökét.
- Nagyon örülök annak, hogy sikerült pályázaton nyernünk, úgy tervezzük, hogy jövő év júliusára már itt működő üzem lesz, amiben kukoricát fogunk őrölni exportra, Magyarországra sörgyáraknak, tésztagyáraknak - mondta tájékoztatójában Szatmári Zoltán, a Szatmári Kft. cégcsoport tulajdonos, ügyvezetője. Mint elhangzott, 50 főt szeretnének foglalkoztatni. Saját beruházásban egy új raktár építését tervezik, az épület teljes renoválását is elvégzik, a pályázati forrásból pedig a gépeket veszik meg és az infrastruktúrát építik ki.

- Évtizedek óta legnagyobb élelmiszeripari fejlesztés zajlik a karcagi volt rizshántoló területén. Egy olyan kukoricamalom épül itt, amely naponta 120 tonnát képes feldolgozni - sorolta dr. Fazekas Sándor. Az egyre népszerűbb kukoricaliszt kül- és belföldön egyaránt keresett, tehát így el tud jutni a karcagi kukorica a fogyasztók asztaláig kész termékként. A 1,5 milliárdos beruházás egyharmada fél milliárd forint, a vidékfejlesztési programtól nyert pályázati forrás. Nagyon fontos, hogy újra életre kel ez a telephely, mely egyúttal 50 munkahelyet is jelent. Már dolgoznak a kivitelezők, a betonvázas épület, amelyben a korábbi rizshántoló volt, ez ad majd helyet a világszínvonalú kukoricamalomnak. Évtizedekkel ezelőtt a karcagi Kunsági liszt országszerte ismert volt. Bízom benne, hogy a karcagi kukoricaliszt is ilyen sikeres lesz majd.


- Nagyon jós érzés, hogy az a malom, amelyik több mint húsz éve bezárt, újból működni fog és kukoricát őrölnek majd benne. Nagyon jó látni, hogy Magyarországon, Karcagon élelmiszeripari beruházás lesz és mintegy 50 embernek fog munkát adni az új malom - mondta a terület bejárása után Kovács Sándor.


- Láttuk, hogy vannak olyan részek, amelyeket már nem lehet felújítani, oda új épületek készülnek. Ebből a másfél milliárd forint lesz egy igazi működő malma Karcagnak, ahol nem búzát, hanem kukoricát fognak őrölni, mert egyre nagyobb érdeklődés van a gluténmentes termékek iránt. Nagyon jó, hogy a magyar liszt GMO-mentes, jó minőségű a magyar kukorica is, így komoly igény van külföldön is ezekre a termékekre. Egyre jobban éled újjá a magyar élelmiszeripar, hiszen Tiszapüspökiben a kukorica feldolgozó üzemben izocukrot állítanak elő, itt pedig majd kukoricalisztet, ezáltal egyre több feldolgozott kukorica kerül innen külföldre, a bevétel pedig itt marad. Így Karcagon hamarosan újból molnárok, malomipari szakemberek kaphatnak munkát.

  • Friss hírek

  • Populáris