KÖZÉTKEZTETÉSI VERSENYEN ZSŰRIZETT A KARCAGI SÉF

A Sirha Budapest Kiállítás adott otthont a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntőjének.

 

A döntőbe jutott versenyzők egy előre meghatározott, kizárólag hazai alapanyagokat tartalmazó élelmiszerkosárból készítettek tavaszváró, tradicionális ízeket képviselő ételeket. Megyei csapat nem indult a versenyen, városunkat a zsűriben Szatmári József Séf képviselte.

Közétkezteti versenyt rendeztek Budapesten, ahol 450 Ft-ból kellett finom, változatos menüt összállítani a szakácsoknak. Megyénkből nem került döntőbe egy csapat sem, viszont a Lovagi Udvar séfje, Szatmári József a zsűri tagjaként képviselte Karcagot.

- Ez a verseny egy közétkeztetési szakácsverseny. Úgy kezdődött, hogy a NÉBIH hivatalból kiírt egy pályázatot és akkor erre Magyarországon bárki jelentkezhetett rá, óvodák, bölcsődék, napközik, kórházak, bármilyen intézmény, vagy szakácsképző. A végén 54 csapat jelentkezett. A kiírásra elkészítéttek a receptet, azokat lezsűriztük, értékeltük és régiós szinten lefőzettük az ételeket. Mikor ezek az ételek elkészültek, akkor pontoztunk, ami gyengébb volt, az kiesett. A feltétel az volt, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt bele kellett nekik számolni az étlapba, amelyiknél nem volt meg, az kiesett. A kiírás szerinti alapanyagokat is be kellett tartani. Régiós szint volt Szentesen, Pécsen, Miskolcon és Győrben, majd volt Budapesten egy osztályozó, ahol 3 napig egyfolytában zsűriztük az ételeket. Akik fenn maradtak a rostán, azok kerültek be Budapesten, a BMV területén megrendezett szakácsversenyre. Ott 12 csapat maradt meg. Ez egy egész napos program volt. Délelőtt volt 6 csapat és délután is 6 csapat. Ezek között a csapatok között volt 3 nyertes.

A csapatok maguk határozták meg a receptek összetevőit és alapanyagait. A kritérium az volt, hogy 450 Ft-nál nem lehet több az étel értéke.

-Ezek a lefőzött ételek azok voltak, amit legelőször elkészítettek, azt kellett több alkalommal megfőzni. Ezt a csapatok határozták meg, hogy mennyi alapanyag kell hozzá. Meg volt adva, hogy 450 Ft-nál nem lehet több az értéke az ételnek. A recept szerint meghatározott súlyok grammra, dekára meg voltak határozva és így kellett elkészíteni ezt az ételt. Az volt az első a verseny alkalmából, hogy a szemetesbe került-e ki ezekből az alapanyagokból, meg volt-e az a mennyiségű alapanyag a vendég részére, ami elkészült, fontos volt, hogy minél színesebb legyen, tehát legyen benne saláta, hús, egy kis gyümölcs, ízek, hogy minél zamatosabbak legyenek ezek az ételek, minél látványosabbak.

A versenyen fontos volt a csapatmunka, mert nem volt elég megfőzni az ételt, azt tálalni kellett és fel is kellett szolgálni.

- Célja az, hogy egy ilyen étel elkészítése több főre megoldható-e, el tudja-e a konyha látni az előkészítését, a tálalását, hogy mennyi személyzet kell neki. Nem mindegy, hogy 5-6 szakács kell ahhoz, hogy 10-20 adag ételt el tudjon készíteni és ki tudjon adni. Ennek vannak kritériumai, mert ez elhül, gyorsan kell készíteni, szeletelni, tálalni. Ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni.

A versenyen megmutatkozott a szakácsok kreativitása, de a tradicionális magyar ételek is terítékre kerültek.

- Van egy kis modernizálás benne, de én mindig azt mondom, hogy a hagyományunkat vinni kell tovább és ezeket tovább kell adnunk azoknak a fiataloknak és az utókornak, hogy ne egy olyan gyorséttermi ételekre gondoljunk. A magyar alapanyagok minőségi alapanyagok és ebből finom ételeket tudunk készíteni.