KAZINCZY FERENC SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENY KARCAGON

Az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny, ...

 

amelynek karcagi területi versenyét az Ifjúsági Házban rendezték meg az általános iskolák 5-6. és a 7- 8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulói számára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta az Ifjúsági Házban megrendezett Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Versenyt, amelyre a térség 30 tanulója nevezett. A verseny több éves múltra tekint vissza, Pécsai Blanka Színésznő indította el a magyar nyelv ápolása, védelme érdekében általános iskolások, 5-8 évfolyamos tanulói, illetve a gimnáziumok, középiskolák 9-12 osztályos tanulói számára

- Ez a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny, ami egyébként már több évtizedes múltra tekint vissza. Annak idején Pécsi Blanka színésznő indított ezt a magyar nyelv ápolás, védelme érdekében indított ezt el, általános iskolásoknak, 5-8 osztályig, illetve a gimnáziumok, középiskolák 9-12 osztályos tanulóinak.

A versenyen prózai szövegekkel, esszékkel lehetett indulni, amelyben nem szerepel párbeszéd. A versenyzők szinte kivétel nélkül magyar írók műveiből választottak.

- A művek azok tulajdonképpen olyan prózai szövegek, amik inkább esszé jellegűek, vagy szépirodalmi alkotásokból olyan részletek amik leírók. Párbeszéd nem lehet benne, mert ez nem egy művészeti verseny, hanem nyelvhasználó verseny. A gyerekek úgy versenyeznek, hogy készülnek egy szöveggel odahaza, azt kiválasztják a szaktanárral. Nem kell nekik fejből tudni, hanem fel kell olvasni. A második fordulóban mi adunk szöveget, kapnak egy negyed órás felkészülési időt és utána blattolnak és úgy olvassák fel a szöveget.
Általában magyar szerzők műveit választják, hisz nagyon sokan a magyar nyelvről szóló művekből értekezésekből választanak részleteket, Illyés Gyulától, Kosztolányi Dezsőtől például, tehát rangos íróktól választják a szöveget. Szerintem a koruknak megfelelő szöveget szoktak mondani és én nagyon szeretem ezt a versenyt, mert én középiskolába tanítok és kicsiknél szoktam zsűrizni, és főleg az 5-6 osztályosok bűbájosak, nagyon helyesek és nagoyn biztató, hogy ez a verseny életben van és hogy jönnek a gyerekek. Most is 30 jelentkező van, szerintem ez egy nagyon szép létszám.

Kovácsné Boros Zsuzsa zsűritag szerint örömteli, hogy a szleng világában ilyen sokan indultak a versenyen Karcagon. Véleménye szerint fogékonyak a gyerekek az irodalomra.- Aki egy ilyen versenyen indul az fogékony. Ez egy ünnepi alkalom, a szleng az a hétköznapok. Nyilván ők is használják a szlenget, mint ahogy valamennyien, de egy ilyen versenyen nagyon odafigyelnek arra, hogy mit mondanak, hogyan mondják, hogyan beszélnek. Ennek a versenynek ez is a küldetése, hogy az igényes nyelvhasználatot népszerűsítsük.

A zsűri két korcsoportba sorolta a versenyzőket, melyet külön-külön zsűrizett.

- Most úgy döntöttünk a nagy létszámra való tekintettel, hogy az 5-6 osztályt zsűrizi egy kéttagú zsűri, ebben én vagyok benne és egy karcagi kolléganőm, a másik zsűri pedig a 7-8 osztályt fogja Demján Adalbert vezetésével és külön fogjuk meghozni a döntéseket. Ez most egy újszerű dolog, mert tavaly nem így csináltuk, de most hál’ Istennek nagyon sok gyerek van.

Az 5-6 osztályosok csak helyi szinten versenyeznek, nekik még nincs országos forduló, viszont a 7-8 osztályos korcsoport győztese az országos döntőben képviselheti iskoláját.- Az 5-6 osztályosoknak nem folytatódik a verseny, őket nagyon megdícsérjük, van 1-2-3 helyezett. A 7-8 korcsoportnál van országos forduló, az első helyezett megy tovább az országos versenyre. Könyvutalványt fognak a gyerekek átvenni, ünnepélyes keretek között majd valamikor tavasszal Szolnokon a Megyeházán, most emléknapot és oklevelet fognak kapni. - Kovácsné Boros Zsuzsa zsűritag.

Biriszló Csenge a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5. Osztályos tanulója Wass Albert Mese az erdőről című művével érkezett a versenyre. A művet felkészítő tanárával és édesanyjával választotta ki.

- Nagyon szeretek olvasni és már több versenyen is voltam. Sokféle eredményt értem el, mert voltam első, második és különdíjas is. Az esélytelenek nyugalmával jöttem, nem tudom milyen lesz. - Biriszló Csenge 5. Osztályos tanuló