KERTI MUNKÁK TAVASZ KÖZELEDTÉVEL

Vetni még nem lehet a konyhakertekben, de a kora tavaszi munkálatokra már elő lehet készülni.

Leghamarabb majd mákot vethetjük el, de azt is majd csak február végén.

Egyre többen kertészkednek Karcagon és egyre több család termeli meg magának a zöldséget a konyhakertben. Ilyenkor még nem érdemes vetni, de a vetéstervet el kell készíteni a hobbikert tulajdonosoknak, hogy mindent a megfelelő időben tudjanak elvetni.

- A földekkel ilyenkor azt lehet csinálni, hogy körbe kell járni és nem szabad rálépni, mert éppen most olvadt el a hó és minden lépésnyom egy nagy veszteséget jelent. Azon kell gondolkodni, hogy van-e vetéstervem, ha nincs akkor hozzá kell kezdeni csinálni vagy fejben vagy írásban és valamilyen elv, módszer szerint el kell dönteni, hogy mit akarok és mit tudok elvégezni a kertemben. A hobbikert az egy érdekes létesítmény, mert gyakorlatilag mindent kellene, és a kert nem teszi lehetővé, hogy mindent és nagy volumenben termeljünk. A hobbikert az egy nagy kínszenvedés sokszor, mert mindenre nem jut idő és minden tevékenységre felkészülni azért nem is olyan egyszerű, mert ez egy, két személyes, vagy egy kiscsaládos létesítmény. Idő kérdése, szabadidő kérdése és vagy sikerül, vagy nem.

A vetéssel még várnunk kell márciusig. Ilyenkor be tudjuk szerezni a vetőmagokat, átnézhetjük az átteleltetett növényeinket. A földmunkálatok csak későb indulhatnak.

- A vetésnek még nincs itt az ideje, de a felkészülésnek igen. Február utolsó hete már alkalmas bizonyos magvak vetésére, mert általában akkor már elmennek a fagyok, elolvad a hó és megpirkad a föld teteje. Alapvető dolog, hogy legyen egy normális előzmény, egy őszi mélyszántás, vagy egy nagyon jó minőségű őszi szántás és ennek az elmunkálása durván megtörténjen, mert egyébként tavasszal ez még nem lehetséges. Géppel nem lehet rámenni, ló már nincs. Tehát valami kézieszközzel lehetne, gereblyével, vagy könnyű fogas boronával, ami alkalmassá teszi és a pirkadt talajon remekül el lehet végezni a mákvetést, ami nagyon szereti ha február végén, március elején a földbe van. Nem számít neki, ha utána hideg van vagy fagy, a mák minden színt játszik, de kiheveri és remek termést fog adni. El lehet vetni a petrezselymet, a sóskát, a spenótot. Ebben az időszakban el lehet ültetni az apró hagymát dughagymának.

A palánták kiültetése még későbbi időpontban fog megtörténni. Itt is elsődlegesen még a vetőmagok beszerzésére kell koncentrálnunk, valamint arra, hogy előkészítsük a szaporító ládákat. A kiültetés előtt, körülbelül 6-8 héttel kell elvetnünk a vetőmagokat.

- Aki palántát nevel, annál az a lényeges dolog, hogy erre elő kell készülni. A vetőmagokat be kell szerezni és amikor az ültetési időtől visszaszámolunk 6-8 hetet, akkor elő kell készíteni a szaporító rendszert, rekeszt, ládát és megfelelő körlmények között várni, hogy az a palánta megerősödik és amennyiben a májusi fagyok nem múlnak el addig azért rizikó melegigényes növényeket kiültetni, de ez egy másik nagyon lényeges feladat.

  • Friss hírek

  • Populáris