VÍZKERESZT A KATOLIKUS EGYHÁZBAN

A karácsonyi időszak Gyertyaszentelő Boldogasszony Ünnepével fejeződik be a katolikus egyházban.

Ilyenkor nem csak a vizet, hanem a házakat is megszentelik, a hagyományok szerint.

A vízkereszttel elkezdődött a farsang időszaka, ami hamvazó szerdáig tart. Ez az idén február 14-ét jelenti. Ez a katolikus egyházban is egy csendes időszak, de több hagyomány köthető vízkereszthez.

- Két kiemelt ünnep van, a vízkereszt és február másodika a Gyertyaszentelő Boldogasszony. Ez a farsang időszaka az egyházi életben is egy csendes időszak. Az évközi első idő, ahogyan mi a katolikus egyházban liturgikus szempontból nevezzük ezt az időszakot.

A vízkereszt az egészen érdekes és különleges. Az eredeti elnevezése epifania domini, az Úrnak a megjelenését jelenti. Elég korai hagyományok vannak, már a II. Századtól ünnepelték Jézus megkeresztelkedését, megjelenését, de valójában a III. És a IV. Században alakult ki ez az ünnep, ugyan úgy ahogy a karácsony. A Milánói Rendelettel, amikor a keresztények felszabadultak ez az ünnep akkor vált nyilvánvalóvá.

Úgyan így az igazi teológiai tartalma a III. - IV. Században jelent meg. Mi magyarok a vízkeresztre utalva, amikor a vizet szenteljük van ez az elnevezés, de ahogy mondtam az epifania domini, az Úrnak a megjelenését jelenti. 3 evangéliumi szakaszhoz köthető.

Egyrészt Jézusnak a megkeresztelkedése, a második a Kánai Mennyegzőn az Úr Jézus az első nyílvános csodáját tette amikor a vizet borrá változtatta, valamint amire mi is emlékszünk és egészen nyilvánvaló, a napkeleti bölcsek látogatása. A keleti egyházban inkább az Úr megkeresztelkedése lett hangsúlyossá, ami a görög katolikus liturgiában is megjelenik. Nálunk az Urunk megkeresztelkedése az évközi idő első vasárnapja, tehát a karácsonyi időszak befejeztével az első vasárnapot nevezzük az Urunk megkeresztelkedésének.

Tehát január 6-al fejeződik be a karácsonyi ünnepkör és ezzel együtt megkezdődik a házszentelések időszaka. Vízkereszthez kötődően különböző népszokások alakultak ki hazánkban is, de Németországban, főleg a bajor vidéken nag hagyománya van annak, hogy elindul a pap és elkezdik a házakat szentelni. Németországban szinte mindent megszentelnek, de nálunk is, itt Magyarországon az a szokás alakult ki, főleg a keleti országrészeben, ahol görög-katolikusok vannak, a pap a ministránsokkal együtt végigjárja házról, házra a falut és megáldja a házat. Vízkeresztkor nem csak vizet, hanem tömjént is szentelnek.

Vannak olyan mondások, hogy vízkereszt napján akit a szentelt víz érint, az nem lesz beteg, a betegségtől megóv bennünket a víz. Az tény, hogy amikor megáldjuk a vizet, akkor az a különböző ártó hatalmak, ártó szellemek, gonosz szellemek ellen is áldjuk ezt a vizet és visszük a lakásunkba.

A hívek ilyenkor saját maguk is imádkozhatnak és meghinthetik a lakásukat szentelt vízzel. Ilyenkor szokás, hogy az ajtófélfára betűk kerülnek, annak az évnek a dátuma, tehát a 2018 az ketté kerül.

Az első két szám a 20, utána jönnek a keresztek, a három király, tehát a Gáspár, Menyhért, Boldizsár név kezdőbetűi kerülnek fel és a végén az utolsó létszám, tehát ebben az évben a 18. Ez eredetileg nem a háromy király nevét jelentette, hazánkban ez a XV. Században kezdett elterjedni, hanem latin szavak, mégpedig Christus Mansionem Benedicat, Krisztus áldja meg ezt a házat felírat.

Itt Karcagon is vannak akik elhívnak és egyeztetett időben felekeresem és megáldom a lakásokat. Február másodika, Gyertyaszentelő Boldogasszony Ünnepe, ami azt jelenti, hogy a Kis Jézust 40 napos korában felvitték a jeruzsálemi templomba, áldozatot vittek, a Szent Írás tanulsága szerint egy pár gerlét és találkozott a szent család az agg Simeonnal és Anna próféta nővel. Valójában a karácsonyi ünnepkör teljeséggel ekkor fejeződik be. Február másodikán gyertyát szentelünk, ami a világ világosságára utal, Krisztus az aki eloszlatja és a mi otthonunk és a mi szívünk sötétségét is eloszlatja. Február 14-el, hamvazó szerdával elkezdődik egy új időszak, ami a keresztények legnagyobb ünnepére, a Húsvétra való készülést jelenti.