Felére csökkent a betöltetlen praxisok száma – így áll az egészségügy a megye egy részén

forrás: www.szoljon.hu Az egészségügy, az egyes települések és körzetek ellátottsága sokszor napirenden lévő kérdés.


Az elmúlt években súlyos milliárdokat fordított a kormányzat az ágazat fejlesztésére: kórházak és orvosi rendelők újultak meg, hosszú ideje betöltetlen orvosi praxisokat sikerült újra feltölteni.

Mivel a hasonlóan fontos kérdésekben kizárólag megérzésünkre és tapasztalatunkra nem hagyatkozhatunk, a Jász-Nagykun- Szolnok megye keleti és észak-keleti felében (Kisújszállás-Karcag- Tiszafüred térségében) illetékes Karcagi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát kérdeztük:

Ezidáig milyen változások történtek az egészségügy terén?

Kardinális kérdés, hogy alakult a lakosság számára a különböző ellátások elérhetősége, továbbá milyen a települések és egyes körzetek ellátottsága.

– Az egészségügyi alapellátás, úgy mint háziorvosi-, fogorvosi-, védőnői ellátás, vagy háziorvosi-ügyelet az illetékességi területünk mind a tizenkilenc településén biztosított, ellátatlan település, ellátási körzet nincs – oszlatta el a kételyeket Hodos Julianna hivatalvezető.

A Karcagi Járási Hivatal vezetője közleményében hozzátette: járóbeteg szakrendelés működik Tiszafüreden és Karcagon. Emellett a Tisza-tó fővárosában 2010 óta elérhető rehabilitációs szakrendelés, ahol a környező települések lakosságát is ellátják.

Hasonló a helyzet Kisújszálláson is. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott járóbeteg szakorvosi ellátások közül öt szakterületen biztosított az ellátás: szülészet- nőgyógyászat, belgyógyászat, fizioterápia, ultrahang diagnosztika, ortopédia.

A fejlődést jól mutatja, hogy nem régi ellátási formákról beszélünk, hiszen az ultrahang diagnosztika 2013-ban, az ortopédia pedig
2016-ban kezdte meg működését a nagykunsági kisvárosban. Emellett nemrég tovább bővült az elérhető egészségügyi ellátási formák köre Karcagon is.

Az Akácliget fürdőben 2014 óta újra működnek az OEP-finanszírozott fürdőgyógyászati ellátások.

– Reumatológia szakorvosi ellátás, hidroterápia, balneoterápia, termoterápia, gyógytorna és gyógymasszázs – olvasható a felsorolás.

– Ehhez csatlakozott 2017 áprilisától Kunhegyes, ahol fürdőgyógyászati ellátásokat nyújtó egészségügyi szolgáltató kezdte meg működését – jegyezte meg Hodos Julianna.

Az elmúlt években hasonló előrelépés tapasztalható a betöltetlen orvosi praxisok számának alakulásában is. A Karcagi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának illetékességi területén 55 háziorvosi és 20 fogorvosi praxis működik.

Ezen a területen 2016-ban és 2017-ben történt jelentős, pozitív elmozdulás. Míg bő egy évvel ezelőtt még 11 betöltetlen háziorvosi praxis működött ezen a területen, addig tavaly év végére ez a szám nyolcra csökkent.
HIRDETÉS

A folyamat pedig azóta sem állt meg, e sorok írásakor már csak öt betöltetlen praxis található a körzetben.

– A betöltetlen körzetek száma jelenleg öt, de többségük az alacsony lakosságszám miatt csak részkörzetként, csökkentett heti óraszámban működtethető – tudtuk meg.

2015-ben került kiírásra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által az a pályázat, melyet a tartósan betöltetlen körzeteket feltöltésének elősegítésére hirdettek meg. Mint látható, a pályázat jelentős sikert hozott, hosszútávon megoldást jelenthet az évek óta üresen pangó körzetek újbóli beindítására.

Az egészségügyi ágazat fejlesztése és az ellátásbiztonság növelése harmadik lépésben infrastrukturális beruházásokban, korszerűsítésekben öltött testet. Ezek a teljes térséget lefedik, Kisújszállástól Karcagon át, Tiszafüredig.

– Abádszalókon, a régi orvosi rendelő helyén, a háziorvosi és fogorvosi szolgálatoknak, valamint az ügyeletnek helyet adó új orvosi rendelő épült 2011-ben.

– Tiszaörsön és Tiszaszőlősön megvalósult a háziorvosi rendelők és a védőnői szolgálatok épületének tejes rekonstrukciója, továbbá akadálymentesítése – így kezdődik a térségben 2010 óta megvalósult egészségügyi fejlesztések felsorolása.

Ezen beruházások szinte minden települést érintettek. A teljesség igénye nélkül, befejeződött Tiszaroffon a háziorvosi és fogorvosi rendelő épületeinek átalakítása-felújítása, 2014-ben megújult Kunhegyesen a központi orvosi rendelő épülete, Kisújszálláson pedig a gyermekorvosi rendelő és központi orvosi ügyelet felújítása-korszerűsítése valósult meg.

2015-ben új akadálymentesített, korszerű épületbe költözhetett a kunmadarasi gyermekorvosi ellátás, ezzel egy időben pedig megújult Karcagon, a Széchenyi sugárúton található rendelő és védőnői szolgálat. Ráadásul a lista ezzel nem ért véget: jelenleg is több rekonstrukciós és rendelőépítési projekt van folyamatban, tervezési vagy kivitelezési stádiumban.

Ezek érintik például Tiszafüredet, Tomajmonostorát, Berekfürdőt, Tiszagyendát és Nagyivánt.

  • Friss hírek

  • Populáris