ATKÁK TIZEDELIK A MÉHEKET

Atkák tizedelik a méheket Karcagnál is. Szabó István méhész szerint a kártevők miatt kevesebb mézre számíthatnak a termelők.

A méhészetekben az atka az nagyon keményen jelen van.Ez eddig úgy nézett ki, hogy néhány hazai atkaölő szerrel megoldható volt a védekezés, viszonylag tűrhető áron az atka írtás, de az atkákban is végbe ment egy fejlődés és bizonyos szerekre immunissá váltak és nem tudjuk őket kiírtani.

Az utóbbi pár évben, hiába szaporítjuk a méheket, mindig vissza kell építeni azokat a családokat, mert az atkagyötrelem miatt elpusztulnak. A méhek annyira meggyengülnek, hogy lecsökken a termelés és e miatt össze kell egyesíteni a családokat, hogy a méhek darabszáma megfelelő legyen.

Így próbálunk védekezni. Vannak azomban külföldi gyógyszerek, de azok drágák, másrészt a hatásmechanizmusuk más mint a régebbi szereknek volt. Úgy tűnik, hogy a hosszabb hatásmechanizmusú és tovább benn lévő szerek lesznek alkalmasak arra, hogy valamelyest kivédjük az atka problémát, de azt látjuk, hogy nem tudunk tőle végleg megszabadulni.

Tavaly a karcagi térségben, már erősen jelen volt ez a probléma, voltak méhészek akiknek a méheik 50-60 %-ban elpusztultak, de akadt olyan őstermelő is, akinek a méhállománya 90%-ban kipusztult. Ebben az évben már nekem is 20 családot kellett egyesíteni, mert meggyöngült a létszám és így nem képesek a telet átvészelni - mondta Szabó István.