NEKTARINSZÜRET

Még néhány nap és véget ér az idei őszibarack- szezon, a magyar gyümölcsök helyét átveszik a külföldről hozottak. A termelők- kereskedők szerint idén jobb volt a termés, mint tavaly, az árak viszont nem változtak.

Még szedik a barackot ezen a hajdúszoboszlói ültetvényen. A fák nem roskadoznak a gyümölcstől idén sem.

KISS KLÁRA, őstermelő:
- Négy évig folyamatosan elfagyott a baracktermés, most örültünk, mert nem volt fagy, június elsején viszont volt egy óriási jégeső, ami szó szerint szétverte az ültetvényt és egy óra múlva megismétlődött a dolog, tehát úgy gondoltuk, hogy ismét nem lesz egy darab sem a fán. Végül is valamennyire megúszta az ültetvény, van barack a fán. Finom. Viszont mondhatnám azt is, hogy ronda és finom, mert a jég azért az nyomot hagyott a barackokon, a nektarinokon.

A nektarin az őszibarack közeli rokona, kopaszbaracknak is nevezik. Ízében szinte megegyezik az őszibarackkal, húsa viszont sokkal keményebb és kevésbé lédús. Magyarországon nem annyira népszerű, mint az őszibarack, ez a piaci keresleten is meglátszik.

MÁRTON ANDREA, őstermelő, kereskedő:

- Sokkal jobb volt a termés, viszont azt tudni kell, hogy most van már vége. Tehát most megy le az őszibarack. Azért minden, ugye sokkal korábban érett, így az őszibarack is és már keveset tudunk majd belőle fogyasztani, mert talán egy- két hét és teljesen vége. Így is a legtöbb termelőnek már lement a héten.

Bár a mennyiség nőtt tavalyhoz képest, az árak nem változtak. Ezer és ezerötszáz forintos kilónkénti áron lehet még megvásárolni a legszebb, legegészségesebb barackokat.

- Én már befőttezni nem befőttezek. Az a kicsi, ami nekem kell, azt meg tudom venni.

A kereskedők tapasztalatai szerint a vásárlók kisebb tételben veszik a barackot, hogy aztán frissen fogyasszák el. Egyre kevésbé jellemző a nagy tételű, befőzés céljából megejtett vásárlás.

- Csak fogyasztani. Befőzni nem főzünk, mert annyit nem eszünk.

Az általunk felkeresett piacon csak magyar barackot árultak szezonban a kereskedők. Viszont ennek napokon belül vége és újra több száz- esetleg több ezer kilométerről ideszállított barackokkkal lehet majd találkozni.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.