LELOPTÁK AZ ÖSSZES TERMÉST

Ismeretlenek lelopták az összes őszibarackot a cibakházi önkormányzat gyümölcsöséből, ráadásul a fákat meg is rongálták.

Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere mutatja stábunknak az önkormányzat gyümölcsösében lévő barackfákat. A 2 hektáros területen szinte az összes gyümölcsöt lelopták a fákról.

Hegyes Zoltán polgármester Cibakháza
- Cibakháza külterületén vagyunk, zártkerti területen. Ez egy önkormányzat tulajdonában lévő őszibarack ültetvény. Két hektáros terület, amely 5 éves, és most ebben az évben mutatta volna meg igazán az első termését. Arra számítottunk, hogy egy 10 mázsa körüli termést már sikerül leszüretelni a területről. Ezzel szemben, amikor a hónap végén kollégáim kijöttek a területre, azzal szembesültek, hogy az előző héten még meglévő termés az egy héttel későbbi szemlén már 90 százalékban hiányzott. Néhány nap késéssel pedig a teljes termés eltűnt a fákról.

Polgármester úr hozzátette, hogy sajnos rongálást is tapasztaltak. Több őszibarackfának letörték az ágát is, sőt a település első embere azt is elmondta, hogy ebben az évben már nem ez az első eset, hogy kárt szenved a gyümölcsös.

Hegyes Zoltán polgármester Cibakháza
- Az önkormányzat meggyfa ültetvényekkel is rendelkezik. Az előző években nem volt jellemző, hogy megkárosították volna a termést. Ebben az évben azonban már a meggynél is tapasztalható volt, hogy hiányzott belőle.

Hegyes Zoltán elmondta az önkormányzat 450 adagos konyhájában dolgozták volna fel a baracktermést és az óvodás gyermekek is kaptak volna belőle. A termés pedig nagyon szépnek ígérkezett, amíg lába nem kélt.

Hegyes Zoltán polgármester Cibakháza
- Nagyon szép őszibarackok voltak, különösen az Elberta fajtából, amely egy nagyszemű sárgabelű őszibarack. Mivel nem voltak a fák túlterhelve, ezért szép nagy szemű őszibarackokra számítottunk, tehát egy jó minőségű terméssel számoltunk. Sajnos ezt még annyit sem igazán hagytak, hogy meg lehessen kóstolni.

Polgármester úr hozzátette, amikor kijöttek a munkatársai egy keréknyomot is láttak, tehát valószínű, hogy mivel nagy mennyiségű gyümölcsről volt szó, gépkocsival mentek be, és gépkocsival vitték el a leszedett termést a tolvajok. A terület nyitott és szomszédok nincsenek, ezért a gyümölcsös bekerítését nem tervezik. Az érési időszakban viszont egy ideiglenes térfigyelő kamerarendszer kihelyezésén gondolkodnak. Ezeknek ugyanis az eddigi tapasztalatokból kiindulva visszatartó ereje van a településen. Az őszibarack eltulajdonítás ügyében a Kunszentmártoni Rendőrkapitányságonlopásvétség elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.