DINNYEHELYZET

Görög és sárga. Ez a két legnépszerűbb dinnyefajta Magyarországon. Ön melyiket szereti jobban? Nézzük az idei dinnyehelyzetet.

Szezonja korábban kezdődött. A meleg kedvezett neki, a szárazság azonban nem. A fogyasztó számára azonban mégiscsak a legfontosabb adat az, hogy az árak tavalyhoz képest alig változtak.

Nem hogy elkezdődött, valósággal dübörög a dinnyeszezon. A gyakran „mézédes” jelzővel illetett zöldség továbbra is az egyik legnépszerűbb nyári csemege Magyarországon.

SIMON MARGIT, őstermelő- kereskedő:

- Szeretik a dinnyét, meg keresik, mert jó meleg van. És most a dinnye megy körülbelül még egy hónapig.

Mint szinte valamennyi növényi kultúra, a dinnye is egy hónappal előrébb hozta az érést idén. A nagy meleg jót tett neki, a hosszan tartó szárazság viszont nem. Mint ahogy a július közepi jégverés is megtépázta a termést.

HUBER ISTVÁN, őstermelő:
- Mink el bírtunk még Húsvét előtt palántálni, meleg volt, megindult a növény. Hiába volt utána hideg, de a fóliaalagút alatt nőlt. Utána itt kint ezen a nagyobb darab földön palántáltunk április tizedikén, az már leérett. Utána volt a következő május huszadikán, azok itt láthatók mögöttem, ezeket most szedjük. Mézédesek, nem kásásak. Nagyon darabosak a dinnyék, mert kevés van rajta.

Továbbra is Heves vármegye a magyar dinnyetermesztés központja, a hazai termés közel harmada származik innen. Mivel már érik a hazai, spanyol, marokkói, török dinnyét alig találni a piacon.

SIPOS ISTVÁNNÉ:
- A külföldi az keményebb is, ez meg jó kásás. És zsíros kenyérrel nagyon szeretem.

Több biztos módszere is van annak, ahogy a lehető legjobb dinnyét ki lehet választani. Az egészségügyi előírások változása miatt lékeltetni már évek óta nem lehet. Állítólag, ha megütögetjük a dinnyét és csizmaszár- szerű hangot ad, akkor nem tévedhetünk nagyot.


- Én annyira nem értek hozzá, rábízom az eladóra, hogy hiszek neki, hogy jó. De általában jó szokott lenni. Jó, finom dinnye.

Narráció: Majdnem biztos információhoz jutunk a dinnye minőségét illetően, ha egyik kezünkbe tartjuk, míg másik kezünkkel nem túl nagy erővel ráütünk a zöldség tetejére. Ha a tartó kezünkön érezzük a rezgést, akkor aligha lövünk mellé. Viszont megoldás az is, hogy nem egybe dinnyét vásárolunk, hanem félbevágottat, ekkor ugyanis a dinnye színéről következtethetünk annak édességére.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.