INTEGRÁLT GYERMEKTÁBOR TOMAJMONOSTORÁN

A Magyar Látássérülteknek Magyar Iskolát Alapítvány integrált gyermektábort szervezett Tomajmonostorán.

Erdélyből és Budapestről is érkeztek vendégek Tomajmonostorra, ahol a gyermektábor keretein belül számos programon részt vehettek a látás, a hallássérült, illetve a mozgáskorlátozottak és a nem fogyatékossággal élő gyermekek.

Endres Ábrahám Ákos Csíkszereda
- Nekem a kedvencem például azt hiszem, hogy a tegnapi lovaskocsizás volt, de ma például motoztunk, igen, volt olyan is, hogy medencéztünk, kirándultunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban, és sok mást is csináltunk még.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat Tomajmonostorán. A tábor részleteiről Gazdi Kati a Magyar Látássérülteknek Magyar Iskolát Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük.

- A mi alapítványunk tavaly októberében indult, ez volt az első táborunk, illetve az első olyan kezdeményezés, ami nagyobb munkálatokat, feladatokat igényelt. Számtalan segítőt kaptunk ezen az úton. Hálásak vagyunk Tomajmonostorának és mindenkinek, aki támogatott és segített minket ennek a tábornak a megvalósulásában.

A táborban jelen volt Gyulainé Turó Melinda, Tomajmonostora község alpolgármestere is, aki riporterünknek elmondta, hogy fél évvel ezelőtt kezdtek egy baráti beszélgetésen erről az ötletről tárgyalni, és gyümölcsöző megbeszéléseket folytattak, aminek eredménye az az egyhetes itt tartózkodás. Több mint negyven főt láttak vendégül itt Tomajmonostorán.

Gyulainé Turó Melinda Tomajmonostora község alpolgármestere
- Személy szerint a táborban én nem vettem részt, tegnap délután látogattam meg őket, de a faluban híre járta, hogy itt milyen csoport tartózkodik, és a helyi vállalkozók is megmozdultak, segítettek, ki mivel tudott. Az önkormányzat is beszállt, kirándulni vitte a gyerekeket. Kecskeméti Zoltán, a tomaji vendégház tulajdonosa adott helyet ennek a csodálatos kezdeményezésnek. Pedagógusként azt gondolom, hogy csak csodálni tudom a pedagógiának ezt az igazi inkluzív megvalósítását, ahol egészséges és sérült gyerekek is találkoztak, és tanúbizonyságot tettek arról, hogy egymás segítése és támogatása példaként kell, hogy szolgáljon minden felnőtt és gyermek, egészséges felnőtt és gyermek előtt is, és nagyon-nagyon gratulálok az ötletgazdának, és azt kívánom, hogy sikerüljön az álmait, terveit megvalósítani.

Józsa István Kolozsvárról érkezett, a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájából, ahol nagyon sok gyerekkel, hallássérült, autista, Down-szindrómás gyerekekkel foglalkoznak. Őt is megkérdeztük, hogy érzik itt magukat a táborban a kolozsvári gyerekek.

Józsa István Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája
- Nagyon nagy élménnyel térek vissza Kolozsvárra. A gyerekek, akikkel eljöttem, Zölde Balázs és Margitka, Lőrincz Margitka, ők mindketten hallássérültek, és elképesztően gyorsan összebarátkoztak a mozgássérültekkel és a nem látó gyerekekkel, és már első nap ilyen barátságok alakultak ki, úgyhogy csodálatos élmény. Amit még mostanig senki nem említett, én nagyon nagy elismeréssel vagyok az anyukák iránt, akik elhozták a gyerekeiket, és akik nagyon nagy türelemmel, nagyon nagy odaadással rendezik őket, és segítőkészek voltak, élelemfelszolgálásnál mindenfele. A szervezőknek csak gratulálni tudok, egy ilyen tábort megszervezni és ilyen sikereket elérni, ez egy csodálatos dolog. Gyerekekkel foglalkozni mindenképpen csodálatos dolog. Én úgy érzem, hogy ez egy áldás az én életemben, hogy gyerekekkel tudok foglalkozni, és remélem, hogy ennek folytatása lesz,

Gazdi Kati, a Magyar Látássérülteknek Magyar Iskolát Alapítvány kuratóriumi elnöke riporterünknek elmondta a nagy sikerre való tekintettel jövőre is szerveznek ilyen tábort.

Gazdi Kati a Magyar Látássérülteknek Magyar Iskolát Alapítvány kuratóriumi elnöke
- Bízunk benne, hogy folytatás lesz. Mi azon fogunk dolgozni, azt gondolom, hogy a holnapi naptól már, hogy megvalósítsuk a következő tábor anyagi és mindenféle biztosítékát, hisz egy ilyen tábort nem könnyű se megszervezni, és nagyon sok anyagi támogatásra van szükségünk ahhoz, hogy ezt a színvonalat tudjuk tartani, de nyilván az lenne a cél, hogy a gyermekállományt idővel tudjuk bővíteni, és nem csak ennyien, hanem még többen lennének majd a kulcstáborokban. Ez lenne a mi álmunk.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.