NEM KEDVEZETT AZ IDŐJÁRÁS A MAGYAR GÖRÖGDINNYÉNEK

A szélsőséges időjárás nem kedvezett megyénk dinnyetermésének, az már most látszik, hogy kevesebb lesz a szüretelhető mennyiség a tavalyihoz képest.

Hetek óta érik már a dinnye térségünkben. Az árak nagyon változóak, de a minőségre általában nem lehet panasz.

Huber István őstermelő Fegyvernek-Örményesnél húzódó földjeiről szüretelik a szabadföldi görögdinnyét, a fólia alatt pedig már egy hónapja terem.
– Kevesebb van nagy méretű görögdinnyéből, a minősége viszont nagyon jó – mutatott rá a termelő.
– Nálam most is vannak tizenöt-húsz kilósak, de Medgyesegyházán például olyan sok bekötött, hogy kisebbre nőttek. Egyébként szedésnél nagyon figyelni kell, hogy elég érettek-e már. Nincs rájuk elég meleg. Tavaly ilyenkor délutánra már egészen felmelegedtek a naptól, most meg ha ráteszem a kezem, hidegnek érzem. A sárgadinnye rosszul viselte a rengeteg esőt, volt, amelyik termés elrohadt. Tíz felszedett dinnye között kettő olyan akad, ami eladható, nyolcat el kell dobni, mert valami baja van. Tehát nyolcvan százalékos a kár, így nem is tudunk egyszerre sokat kínálni a vevőknek.

– Persze ez nem csak nálam jellemző, azért is ilyen drága az idén. Ráadásul a peronoszpóra is megtámadta, ahol nem permetezték, de még az sem nyújtott teljes védelmet. Kilónként és 980 forintért kínálom most a sárgadinnyét, panaszkodnak is rá a vevők. De a pesti nagybani piacon is drága, ott a gerezdes sárgadinnyét 600 forintért adják. A görögdinnye kilója a nagybanin 220 forint, nálam a 15–20 kilósak ára 400, az 5–6 kilósaké 200 forint.

A fegyverneki őstermelő azt is elmondta, sárga bélű görögdinnye is nagyon kevés termett az idén. Gyengén is érik, tíz-húsz darabnál többet nem tudnak egyszerre leszedni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.