A hatóságok több száz emberrel kutatnak a Texas-ban 5 szomszédját lemészároló férfi után

Több száz nyomozó és rendőr kutatott vasárnap is azután a férfi után, aki Texas államban 5 szomszédját ölte meg péntek éjszaka, miután egyikük megkérte, hogy késő esti órákban ne lövöldözzön a háza udvarán. A rendőrség 130 ezer dollár nyomravezetői díjat is felajánlott.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) különleges ügynöke vasárnap elismerte, hogy a hatóságnak egyelőre semmi nyom nincs a kezében. James Smith hangsúlyozta, hogy minden lakossági információ segíthet, ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre minden irányban zsákutcába futottak.

A gyanúsított, a 38 éves mexikói állampolgárságú Francisco Oropeza utáni hajszában mintegy 200-an vesznek részt közvetlenül, az érintett körzetben a rendőrök vasárnap házról-házra haladva kérdezték ki a lakosokat nyomok után kutatva.

San Jacinto megye rendőrhatóságának vezetője korábban elmondta, hogy a sűrűn benőtt erdőben, ahova a tettes a lövöldözés után elmenekült, találtak egy telefont és ruhadarabokat, de a büntetés-végrehajtás által küldött keresőkutyák elvesztették a nyomot a vízben. Greg Capers úgy fogalmazott, hogy a gyanúsított "bárhol lehet", és reményét fejezte ki, hogy a 130 ezer dollár (mintegy 47 millió forint) nyomravezetői díj "jó ösztönzőerőt" jelent majd ahhoz, hogy a tömeggyilkost megtalálják.

Elsőként San Jacinto megye hatóságai 55 ezer dollárt ajánlottak fel, majd Greg Abbott Texas kormányzója bejelentette, hogy az állami kormányzat 50 ezer dollárt ad, a Szövetségi Nyomozó Iroda 25 ezer dollárral egészítette ki a díjat.

A tettes Francisco Oropeza a hatóságok közlése szerint egy Mexikóban keltezett, külföldön élő mexikói állampolgárok számára kiállított igazolvánnyal rendelkezett, de az nem világos, hogy tartózkodási engedélye érvényes volt-e még az Egyesült Államokban.

Alejandro Mayorkas, amerikai belbiztonsági miniszter egy vasárnapi televízióinterjúban a zajló eljárásra hivatkozva nem válaszolt a gyanúsított jogállására vonatkozó kérdésre.

A hondurasi származású áldozatok jogállására vonatkozóan Greg Capers, megyei rendőri vezető szombaton úgy fogalmazott, együttérzés van benne, és nem érdekli, hogy az áldozatul esett 8 éves gyerek "legálisan, vagy illegálisan tartózkodott-e az országban", a lényeg, hogy megyéjében gyilkolták meg, ahol a hatóság a legjobb képességei szerint meg akarja védeni az ott élőket.

A gyanúsított pénteken, helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt jelent meg szomszédai otthonánál, ahol egy puskával öt ember lőtt agyon, egy nyolc éves fiút és egy tizenéves lányt, valamint két nőt és egy férfit. A házban összesen 10 ember tartózkodott, az áldozatokon kívül más nem sérült meg. A rendőrség az eset részleteivel kapcsolatban közölte, hogy két női holttestet egy hálószobában találtak két kisgyermeken feküdtek, láthatóan őket védelmezték testükkel.

Az incidens előzménye volt, hogy a gyanúsított a késő esti órákban házának udvarán célba lőtt, akit szomszédai egyike a kerítésen keresztül arra kért, hogy késő este hagyja abba a lövöldözést, mert aludni szeretnének.

Francisco Oropeza azt követően jelent meg az áldozatok házában, ahol a puskából nyitott tüzet. A gyanúsított a hatóságok feltételezése szerint ittas volt.

Az áldozatok mindegyike hondurasi származású.

Honduras külügyi államtitkára a közösségi médiában közzétett üzenetben, hogy országa konzulátusa felvette a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, és egyeztet az áldozatok holttestének hazaszállításáról.

Az erőszakos cselekmény Texas állam délkeleti részén, Cleveland-ben, egy 8 ezres lakosú kisvárosban történt, mintegy 70 kilométerre Houstontól.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek