Lassan tudatosuló jogszabályváltozás

A Szolnoki Járási Ügyészség járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt emelt vádat egy 42 éves férfival szemben.

A vádirat szerint a 42 éves, bács-kiskun vármegyei lakhelyű férfi 2023. április 9. napján a délelőtti órákban úgy közlekedett Szolnokon az általa vezetett személygépkocsival, hogy őt a korábban ellene indult büntetőeljárásban a bíróság a közúti járművezetéstől eltiltotta.

A többszörösen büntetett előéletű férfit jelen cselekményét megelőző fél éven belül járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt két alkalommal ítélte már el a Nagykőrösi Járásbíróság.

A jogalkotó 2021. május 14-ei hatállyal új bűncselekményként iktatta be a Büntető törvénykönyvbe a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűncselekményt. A bűncselekmény enyhébben minősülő vétségi alakzatát valósítja meg, és 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki járművezetéstől eltiltás hatálya alatt az eltiltás körébe tartozó járművet vezet, míg a súlyosabb bűntetti alakzat állapítható meg, és az elkövető 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a vezetés büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt történik.

Az ügyészség a vádiratában – figyelemmel a vádlott kedvezőtlen előéletére – börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására, és közúti járművezetéstől, valamint a közügyek gyakorlásától való eltiltásra tett indítványt.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog döntést hozni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14