F-35-ös vadászgépeket vásárol Románia

A román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) jóváhagyta kedden a román légierő ötödik generációs többcélú harci repülőgépekkel történő felszerelését.

A CSAT közleménye szerint a román légierő korszerűsítése F-35-ös harci repülőgépek beszerzésével folytatódik. A nemzetbiztonsági testület arra hivatkozott, hogy az F-35-ösök fejlett érzékelőkkel és nagy pontosságú, intelligens lövedékekkel rendelkeznek, valós idejű, titkosított kommunikációra képesek a földi légvédelemmel és más repülőgépekkel, mindez pedig alkalmassá teszi őket a légi fölény megszerzésére és megőrzésére, a légtér szuverenitásának megvédésére.

A védelmi testület szerint a légierő fejlesztési koncepciójának kidolgozásánál fontos szempont volt Románia számára, hogy hatékony, hiteles, a lehetséges agressziót elrettentő, a NATO- és EU-tagsággal járó kötelezettségek teljesítésre alkalmas légvédelmet építsen ki, és fejlessze együttműködési képességét a szövetségesekkel.

A CSAT a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetének alakulását, és a "moldovai demokratikus folyamatokat érintő külső beavatkozásokat" is elemezte, és úgy értékelte: Ukrajna és Moldova határozott támogatásának folytatása közvetlenül hozzájárul Románia biztonságának erősítéséhez.

Romániában 2019 márciusában állt szolgálatba az első, Portugáliából beszerzett, 16 darab használt F-16-os gépből álló repülőraj. A bukaresti védelmi tárca korábbi közlése szerint az országnak legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez. Románia tavaly írt alá szerződést Norvégiával további 32 használt F-16-os harci repülőgép megvásárlásáról. Ezeket várhatóan idén, és 2024 folyamán fogják leszállítani.

Az F-16-os repülőrajokra átmeneti megoldásként tekintenek, az ötödik generációs F-35-ös harci repülők beszerzéséig. A román hadsereg fegyverzetellátási főigazgatósága vezetőjének korábbi nyilatkozata szerint az első F-35-ös rajt 2030 után tervezik hadrendbe állítani.

A légtéri járőrözésből egyelőre a román légierő izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépei is kiveszik még a részüket. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt, és a légierő idén megkezdte a MiG-21 Lancerek kivonását a szolgálatból.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.