Cseh miniszter: a cseh lakosság számára nem jelentene fenyegetést az atomfegyverek bevetése Ukrajnában

Nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában - vélte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában.

Ha ez meg is történne, az Csehország lakossága számára semmiféle veszélyt nem jelentene" - mondta a tárcavezető kérdésre válaszolva.

Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, Cernochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének. "Semmi ilyesmi nincs napirenden" - hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Jana Cernochová szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik a szervezet keleti szárnyának további megerősítéséről. A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna. "Az Ukrajnában lejátszódó eseményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - mutatott rá Cernochová.

Lubomír Metnar korábbi védelmi miniszter, Cernochová beszélgetőpartnere szintén úgy fogalmazott, hogy "az orosz bejelentésre mindenképpen reagálni kell".

Jana Cernochová szerint nem valószínű, hogy az orosz-ukrán konfliktus gyorsan befejeződne, másfelől folyamatos erőfeszítéséket kell tenni a problémák diplomáciai megoldása érdekében. "Mindegy, hogy ki fog közvetíteni, akár a Nyugat, akár egy Oroszországhoz közeli ország" - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: Kínát sem lehet kizárni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek