Print this page

MEGEMLÉKEZÉS A MAGYAR ÁPOLÓK NAPJÁRÓL

Magyarország Országgyűlése - az ápolói munka megbecsülése érdekében Kossuth Zsuzsa születésének évfordulóját a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. A jeles napról a Kátai Gábor Kórházban is megemlékeztek.

Nagyné László Erzsébet főigazgató a kórház vezetése és az ellátott betegek nevében köszönte meg a szakdolgozóknak, ápolóknak, orvosoknak az év 365 napján, 0-24 órában végzett kiváló, felkészült, szakszerű betegápolói, gyógyítói munkáját. Ugyanezt tette a vármegyei közgyűlés nevében Hubai Imre elnök és jó egészséget kívánva az egészségügy minden dolgozójának.

Kossuth Zsuzsanna életútját Szoboszlai Éva, a Magyar Ápolási Egyesület helyi elnöke ismertette. Mint elhangzott, a magyarországi ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja, Kossuth Zsuzsa (1817-1857) hazánk első országos főápolónője volt. Irányításával pontosan meghatározták a szükséges kórházi felszereléseket, biztosították a gyógyszer- és kötszer ellátást, általános érvényű rendszabályokat fogalmaztak meg és betanították az önkénteseket. Olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű. Nem volt szakképzett ápoló, hanem országos jogkörrel felruházott személy, aki a háborús viszonyok közepette teljes odaadással ápolta a sebesülteket. 37 évesen New Yorkban halt meg. Az ápolói hitvallását a következőkben fogalmazta meg: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”.

A Kátai Gábor Kórház vezetése, a Magyar Ápolási Egyesület helyi szervezete és a Kátai Gábor Alapítvány a Magyar Ápolók Napján kiváló munkája elismeréseként Oklevelet adományozott Saliga Józsefné, a Gyermekosztály ápolója és Szabó Istvánné, a Belgyógyászati osztály ápolója részére. Közösségi munkája elismeréseként Illyésné Nagy Tímea, a Járóbeteg-szakellátás asszisztense, tudományos munkája elismeréseként Kabai Annamária, diplomás ápoló, a Gasztroenterológiai szakrendelés szakasszisztense kapott elismerést, amelyeket Nagyné László Erzsébet főigazgató, Horváthné Vass Erzsébet ápolási igazgató, Szepesi Tibor polgármester és Hubai Imre, a JNSZ Vármegyei Közgyűlés elnöke adott át.

Infokarcag